blog

Het lekkerste bier van Portugal

Hoewel de Portugezen veel meer wijn drinken dan bier, consumeren ze nog steeds gemiddeld 49 liter bier per persoon per jaar. Over het algemeen drinken de meeste mensen hun cerveja rechtstreeks uit de fles, en zo smaakt het het beste, bij voorkeur ijskoud! Als je de voorkeur geeft aan een tapbiertje, moet je om een ​​imperial (normaal formaat glas) of een Caneca (grote glazen mok) vragen.

Er zijn flessen van 20 ml (mini) en 33 ml (media). De meeste Portugezen drinken de mini´s, een succes bij consumenten vanwege het kleine formaat en constante frisheid. Wat is het beste bier van Portugal? Stel deze vraag in het noorden van het land en de meeste mensen zullen je vertellen dat dat Super Bock is. Maar als je dezelfde vraag stelt in het zuiden, zullen de meeste mensen op Sagres stemmen. Het beste advies is om ze allebei te proberen en zelf een keuze te maken.

Super Bock is ten noorden van Porto gemaakt door Unicer Bebidas. Unicer produceert ook Cristal-bier, evenals Carlsberg en Tuborg. Het eerste Super Bock-bier verliet de brouwerij in 1927! Super Bock heeft trots de leidende positie in de markt. Het is de sponsor van muziekevenementen zoals de Super Bock Super Rock. Het sponsort ook de voetbalclubs van Sporting en Porto.

Sagres-bier werd in 1940 geboren als prestige-bier en was het eerste bier dat werd geëxporteerd. De brouwerij ligt in de buurt van Lissabon. In 2007 nam Heiniken de controle over de Sociedade Central de Cervejas e Bebidas over. Ze produceren ook Luso en Heiniken. Sagres heeft een langlopende sponsorovereenkomst met de Liga Portugese Futebol en sponsort ook de voetbalclubs van Benfica, Braga, Olhanense en Académica Coimbra, plus het Portugese nationale team.

Het “normale” Sagres- en Super Bock-bier is een zogenaamde Pale Lager. Maar beide brouwerijen hebben ook een donker bier (Stout met Super Bock en Preta met Sagres), een alcoholarm fris biertje voor de zomer (Green voor Super Bock en Radler voor Sagres) en ook enkele speciale bieren (Abadia van Super Bock en Bohemia met Sagres). Ze hebben ook allebei een alcoholvrij bier. Dus meer dan genoeg om uit te kiezen! En voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor een media betaal je in veel plaatselijke kroegjes vaak maar €1 .

Proost! of zoals de Portugezen zeggen: A Nossa Saude (op onze gezondheid)! En als je meer lust, vraag dan gewoon om ‘mais uma, por favor’ (nog een alstublieft). 

Gepost 2 weken geleden
tumblr photo
Gepost 7 weken geleden

De voetbalisering van de Portugese samenleving

Voetbal is alomtegenwoordig in Portugal, je zou zelfs kunnen spreken van “voetbal” van de Portugese samenleving. Dit geldt ook voor São Marcos da Serra, het dorp waar wij wonen. Hier zijn de voetbal-a-holics verdeeld over de clubs van Benfica en Sporting (of moet ik zeggen Sporting en Benfica?). Hoe dan ook, de derde belangrijke nationale club, Porto, is hier buiten beeld.

Een beetje geschiedenis
Voetbal werd in de late 19e eeuw naar Portugal gebracht door Portugese studenten die terugkwamen uit Engeland. De eerste wedstrijd op het vasteland was in 1889 op de plek waar nu de Campo Pequeno ligt. Portugal won toen met 2-1 van Engeland.
Later verspreidde het spel zich via hogescholen en leidde het tot de oprichting van clubs in het hele land. “Clube Internacional de Futebol” (1902) was het eerste Portugese team dat in het buitenland speelde en Madrid Fútbol Clube versloeg in 1907 in Madrid. De belangrijkste binnenlandse voetbalcompetitie is de Primeira Liga. Naast Porto zijn er nog twee andere belangrijke clubs in Portugal: Sporting Clube de Portugal werd opgericht in 1906 en Sport Lisboa e Benfica werd geboren in 1904.

Voetbal in het dagelijks leven
Mensen in dit land zijn zo dol op dit spel dat er 3 verschillende dagbladen over het onderwerp zijn. In elk café vindt u een kopie van “O Record” naast de dagelijkse krant. Het is de nationale sport van Portugal en de meeste mensen nemen het zeer serieus. Op tv kun je direct na het belangrijkste nationale nieuws het laatste nieuws over voetbal horen en zien en het onderwerp kost veel tijd (maar alleen als Portugal heeft gewonnen). Pas nadat het onderwerp voetbal is afgelopen, wordt de rest van het wereldnieuws kort besproken.
.
De belangrijkste beroemdheden van Portugal zijn voetballers of trainers, zoals Ronaldo en Mourinho. Een man van het dorp zegt zelfs: als je Ronaldo niet leuk vindt, hou je niet van Portugal. Een andere man is zo verliefd op zijn club Benfica dat hij een tatoeage op zijn arm van het logo heeft en hij kleurt zijn haar rood wanneer Benfica een belangrijk spel wint.

Elke dag wordt voetbal besproken thuis, op het werk, in het café en op straat. Het dorp is grofweg verdeeld in 2 delen. De helft van de mensen is fan van Benfica en de andere helft houdt van Sporting en het enige dat telt is dat “de juiste” club wint. Meestal worden de games op televisie getoond en thuis of in het café bekeken. Bijna niemand gaat een wedstrijdleven in het stadion zien, vooral vanwege de hoge prijzen van tickets, de lange afstand en de late wedstrijden op werkdagen.

Wat is jouw favoriet voetbalclub in Portugal?

Gepost 7 weken geleden

Traditioneel tuinieren volgens de maan

Veel mensen in de landelijke gebieden van Portugal werken in hun moestuin volgens de standen van de maan. Dit mag lijken op bijgeloof en folklore, maar het is intussen bewezen dat zaadjes meer water absorberen tijdens volle maan dan gedurende de andere stadia van de maan. Als je bedenkt dat de maan voor eb en vloed zorgt in alle oceanen van de wereld, en dat planten voor het grootste deel uit water bestaan, kun je je wel voorstellen dat de maan van grote invloed is op tuinieren.                                   

Hier is een klein overzicht van wat, wanneer geplant kan worden:

Nieuwe maan: de zwaartekracht van de maan trekt water omhoog en zorgt ervoor dat zaad opzwelt en barst. Deze factor, in samenwerking met het toenemende maanlicht, creëert een evenwichtig wortelstelsel en bladgroei. Dit is de juiste tijd om bijvoorbeeld sla, broccoli, kool, graan en spinazie te zaaien.

Tweede kwartier: minder trekkracht van de maan en sterker licht zorgen voor sterke groei van blad. Deze periode is goed om te planten, met name 2 dagen vóór volle maan. Plant eenjarigen die bovengronds hun vruchten produceren, maar hun zaad binnen in het fruit hebben, zoals bonen, meloenen, erwten, paprika en tomaten.

Volle maan: de energie trekt naar beneden. De trekkracht van de zwaartekracht van de maan is groot. Hierdoor is er meer vocht in de grond en gaat de energie naar de wortels. Plant nu groenten die hun vruchten ondergronds vormen zoals aardappels, bieten, uien en wortels.

Vierde kwartier: afnemende trekkracht van de maan en minder licht. Dit is de rustfase. Tijd om te wieden, oogsten, verplanten en snoeien. 

In de Algarve begint men bij de eerste volle maan van januari met het oogsten van eucalyptus. Het seizoen voor de kurkoogst start traditioneel met de eerste volle maan van mei.

Een mooie en nuttige website die dagelijks informeert over de maanstanden en wat er in de tuin te doen is: http://pt.rhythmofnature.net/calendario-jardineiro 

Lees meer informatie over de Algarve op mijn website wonenindealgarve.nl

Gepost 8 weken geleden

De dennen-processierups

Je wilt deze onschuldig uitziende kleine beestjes echt niet tegenkomen! Het zijn dennenprocessierupsen (Thaumetopoea pityocapa) en ze leven in pijnbomen.

In de volwassen fase zijn ze eenvoudige en onopvallende, kortlevende nachtvlinders die in de zomer opduiken en ’s nachts vliegen. Een enkel vrouwtje kan vervolgens tot 300 kleine eieren leggen die ze en masse aan dennennaalden hecht. Ongeveer een maand later komen uit deze eitjes minuscule rupsen. Deze zeer sociale rupsen leven in familiegemeenschappen, eten ’s nachts dennennaalden en slapen overdag in een wit zijdeachtig nest op het puntje van een pijnboomtak. Deze nesten verschijnen in de winter als structuren van wit katoen en zien bijna uit als witte suikerspinnen. Deze periode van nachteten vindt plaats tijdens de wintermaanden.

Tussen januari en april (afhankelijk van de lentetemperaturen) verlaten ze het nest ter voorbereiding op het volgende deel van hun levenscyclus. En het is dit punt waarop de meeste mensen en huisdieren in contact komen met de rupsen, soms met zeer pijnlijke gevolgen. De kolonie volgt een leider in een lange optocht, zoals een polonaise, op zoek naar zachte grond om in te graven.

Het beste advies is om deze beestjes koste wat kost te vermijden. De rupsen zijn bedekt met kleine haartjes met weerhaken die hun afweermechanisme vormen. Deze haren worden vaak afgeworpen en kunnen dus in de lucht hangen rond aangetaste pijnbomen en ook nog vastzitten op de takken waarover de stoet rupsen is gelopen.

Wanneer mensen en onze huisdieren in contact komen met deze haren, kunnen ze reacties veroorzaken, variërend van milde ontsteking en irritatie tot ernstige anafylactische shock. De ergste problemen doen zich voor als je rechtstreeks contact maakt met de rups en de haren, door hem op te pakken, erop te stappen of op een of andere manier te verplaatsen. Eenmaal op je huid vormt zich al snel een uitslag die ongelooflijk kan jeuken. Medisch advies moet worden ingewonnen als je de pech hebt dit te ervaren. De uitslag kan pijnlijk zijn, erg jeuken en duurt maar liefst drie weken. Mensen meldden zelfs tijdelijke blindheid.

Door de rupsen, hun nesten of zelfs de takken waar ze langs zijn gelopen te verplaatsen, kunnen deze haren in de lucht komen waar ze kunnen worden ingeademd of ongemerkt op kleding terechtkomen. Het nestmateriaal dat op de boom achterblijft nadat de rupsen zijn vertrokken, bevat nog steeds de weerhaken. Zelfs brandende geïnfecteerde pijnboomtakken moeten worden vermeden, omdat de haren in de lucht kunnen worden getild en overal kunnen vallen of kunnen worden ingeademd.

Veterinaire diensten hebben veel noodoproepen op het moment dat de rupsen naar de grond trekken, omdat nieuwsgierige honden te dicht bij de intrigerende stoet kunnen komen en de haren op hun poten kunnen krijgen. eze irriteren en dus likken ze ze. Zodra de haren op de lippen / tong zitten, zal het jeuk, zwelling en mogelijk braken veroorzaken. Ook hebben de rupsen een bitterzoete geur die honden lijkt aan te trekken. Let op de symptomen van kleine witte vlekken in de mond en op de tong, overmatig kwijlen en kauwen. In sommige gevallen is gedeeltelijke amputatie van de tong de enige manier van handelen.

Hun favoriete voedselboom is Zwarte den (Pinus nigra), gevolgd door Canarische dennen (Pinus canariensis), Grove den (Pinus sylvestris), Zeeden (Pinus pinaster), Aleppo Pine (Pinus halepensis) en Steenden (Pinus pinea).

Probeer in geen geval de rupsen te hanteren, de nesten uit de boom te slaan of te verbranden.

Experimenten in Amerika hebben aangetoond dat als de rupsen in een cirkel van kop tot staart worden geplaatst, ze rond en rond gaan totdat ze sterven door gebrek aan voedsel.

Dus houdt kinderen en huisdieren extra goed in de gaten als je deze nesten in pijnbomen en dennen ziet!

Gepost 8 weken geleden
tumblr photo
Gepost 9 weken geleden
tumblr photo
Gepost 9 weken geleden
tumblr photo
Gepost 9 weken geleden

12 x koffie in de Algarve

Portugal is trots op zijn koffie en niet zonder reden. Enkele van de beste koffieproducerende landen ter wereld zijn ex-kolonies van Portugal. Alhoewel het geluid van de koffiemolen en de espresso machine soms irritant kunnen zijn, belooft het ook altijd dat een top-kwaliteit koffie dichtbij is. 

De Portugezen drinken hun koffie over het algemeen niet thuis, maar gaan bij voorkeur naar het dichtstbijzijnde café voor een bakje troost. Daar kunnen zij hun geliefde koffie zo bestellen als zij het lekker vinden. Er zijn namelijk veel verschillende varianten en de ene koffie is de andere niet. Koffie is hier ook niet duur. Een espresso krijg je tegenwoordig al vanaf 60 cent. 

De Portugezen drinken bij hun ontbijt vaak een slappe koffie of een koffie met veel melk. Dat ontbijt bestaat vaak uit geroosterd brood met boter en kaneelsuiker of een gebakje. Na de lunch - meestal de hoofdmaaltijd - wordt graag een espresso gedronken.

Het is overigens een misvatting dat espresso een hoog gehalte cafeïne bevat. Een kopje filterkoffie bevat meer cafeïne dan een espresso uit Portugal. Dat komt omdat de cafeïne vrijkomt tijdens het contact van de koffie met het hete water. Dat contact is bij filterkoffie veel langer dan bij een espresso. Dus de smaak is wel sterker, maar het cafeïne gehalte is juist lager!

Hier volgt een uitleg van de meest gebruikelijke kopjes koffie die je in de Algarve en de rest van Portugal bestellen kunt.

ª Um café oftewel uma bica: een donkere, rijke espresso gemaakt van 1 maatje gemalen koffie, geserveeerd in een klein kopje. De normale inhoud is ongeveer half vol en er hoort een cremig goudbruin laagje op te zitten. Dit noemt men crema. Het woord bica wordt vooral in Lissabon en omstreken gebezigd en men vermoedt dat de naam een afkorting is van Bebe Isto Com Açucar (drink dit met suiker), net als de meeste Portugezen doen.

* um café cheio: hetzelfde als een normale espresso, maar met meer heet water, tot net onder de rand van het kopje.

* um café duplo: een dubbele espresso

* um café curto of Italiano: als een normale espresso, maar met halve hoeveelheid water. Dus extra sterk.

* uma carioca: een espresso gemaakt van een half maatje koffie. Dus zwakker.

* um café com cheirinho: een espresso met een vleugje bagaço (Portugese grappa). Zo worden soms koude ochtenden begonnen.

* um abatanado of Americano: 1 maatje koffie met extra veel heet water in een grotere kop.

* um café pingado: een espresso opgevuld met een beetje melk, geserveerd in een espresso-kopje.

* um meia de leite of um café com leite: een espresso aangevuld met hete melk, geserveerd in een groter kopje. Soms wordt er een zwakkere versie van espresso gebruikt en resulteert dit in een te melkig eindproduct. Als het te melkig is, vraag dan naar een meia de leite escuro (donker).

* um galão: een espresso met veel hete melk, geserveerd in een groot glas. Ook hierbij geldt: is hij te melkig naar je smaak, dan vraag je naar een galão escuro.

* um garoto: um garoto is een jongetje in het Portugees. Dit betekent in koffie-taal: een espresso-kopje met slappe koffie, meestal gemaakt van de tweede loop, aangevuld met melk. Het is een miniatuur-versie van een slappe galão en wordt meestal voor kinderen besteld.

* um café descafeinado: décafé, meestal oploskoffie, maar soms ook per portie beschikbaar voor de espressomachine.

* Capuchino: de meeste cafeetjes landinwaarts kennen dit niet. Met een beetje geluk tref je iemand achter de toonbank die de melk lekker schuimig kan verhitten en er een heerlijk kopje koffie van kan brouwen, maar vaker krijg je koffie met een dot slagroom erop of een zakje Capuchino oploskoffie.

Zo, de keus is aan jou! Wat is jouw favoriete kopje Portugese koffie?

Gepost 9 weken geleden

The Tasmaniac - ‘Medronho Moonshine’ Official Video

Gepost 10 weken geleden
Copyright Wonen in de Algarve