blog

tumblr photo
Gepost 10 weken geleden
tumblr photo
Gepost 13 weken geleden

De verrassende, andere Algarve

Als de meeste mensen aan de Algarve denken, denken ze aan de prachtige kustlijn, met zijn markante rotsen en de talloze mooie strandjes. Maar er is veel meer te beleven dan enkel zon, zee en strand.

Niet alleen zijn er veel bezienswaardige kustplaatsjes, maar een paar kilometer landinwaarts verrast een heel andere Algarve. Hier lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan. 

Toen ik in 2006 voor het eerst in ons huidige thuis-dorp São Marcos da Serra kwam, kreeg ik de indruk dat ik in een tijdmachine had gezeten. Het was alsof ik in de tijd van mijn oma was beland. Hier op het platteland, in de heuvels van de Serra, leefden de mensen nog zonder badkamer, wasmachine of WC in huis. Hun entertainment was lekker zitten voor de deur, genieten van het prachtige uitzicht en een praatjes met de buren. 

De mensen van het land leven in alle eenvoud en zijn tevreden. Ze doen nauwelijks mee aan de consumentenindustrie. Kleren worden tot in het oneindige versteld, wassen gebeurt in koud water, buiten in een betonnen wasbak. Velen zijn nog steeds niet aangesloten op het electriciteitsnet en voor zonne-energie hebben ze geen geld. Ze verbouwen hun eigen groente en fruit, hebben kippen voor vlees en eieren en een varken om vet te mesten en in de winter te slachten. Ze leven nog zoals vele generaties voor hen hebben geleefd.

Het is bijzonder om dit nog te mogen meemaken, want ook hier in Portugal staat de tijd niet meer stil. Alles verandert met rasse schreden en als de oude generatie is gestorven, zijn er nog maar heel weinig jongeren die deze manier van leven zullen voortzetten. Over het algemeen vlucht de jeugd naar de steden, waar meer betaald werk te vinden is als in het binnenland.

Wat overblijft, zijn verlaten boerderijtjes die langzaam maar zeker tot ruïnes vervallen. En die worden wederom meer en meer gekocht door buitenlanders die het jachtige leven in hun land van herkomst willen ontvluchten. Wij deden dit in 2007, toen we naar deze streek emigreerden. We hebben er nog steeds geen spijt van!

Gepost 13 weken geleden
Copyright Wonen in de Algarve