blog

Licor Beirão - De beroemdste likeur van Portugal

De bekendste likeur van Portugal is zonder twijfel Licor Beirão. Het recept is een handelsgeheim; producent J. Carranca Redondo verklapt enkel dat het is gemaakt van een dubbele destillatie van zaden en kruiden van over de hele wereld.

De geschiedenis van de likeur gaat ver terug. Het werd al in de 19e eeuw in een apotheek in Lousã geproduceerd als geneesmiddel voor maagpijn, voordat het Beirão werd genoemd. In de late 19e eeuw werden alcoholische dranken niet langer als medicijn gekwalificeerd, maar de likeur werd in productie gehouden in een kleine fabriek die eigendom was van de schoonzoon van de oorspronkelijke producent.In 1929 nam de likeur deel aan een wedstrijd op het 2e Beirão-congres, waar het een gouden medaille en de naam Beirão verdiende. In 1940 werd de fabriek gekocht door José Carranca Redondo (1921-2005). In de jaren zestig bracht Redondo Beirão naar een landelijk succes. Hij begreep het belang van adverteren - hij placht te zeggen dat de kip na het leggen van een ei kakelt - dus lanceerde hij de eerste Portugese reclamecampagne met behulp van billboards.                    

 Licor Beirão wordt momenteel geproduceerd in Quinta do Meiral in Lousã (district van Coimbra, in Portugal). Hier worden enkele van de planten en aromatische zaden geproduceerd die in het geheime recept worden gebruikt, waardoor een betere kwaliteitscontrole mogelijk is. De resterende ingrediënten worden uit verre landen, zoals India, Sri Lanka, Brazilië en Turkije naar Portugal gebracht.Licor Beirão kan worden gedronken als aperitief, maar ook als een digestief. Het is heerlijk “on the rocks”, maar er bestaan ​​ook een aantal geweldige cocktails met dit beroemde drankje. 

Een van de bekendste cocktails is Caipirao. Caipirão is een van de favoriete drankjes van Licor Beirão-liefhebbers. Het is een zeer aromatische versie van Caipirinha, maar met minder alcohol en suiker. Zo maak je het:

6 cl Licor Beirao 

½ limoen in stukjes gesneden. 

Snijd de limoen in stukken en kneus de stukken krachtig in een glas. Vul het glas met gemalen ijs. Giet de Licor Beirao erbij en roer goed. Voeg twee rietjes toe - om te delen of om je eigen plezier te verdubbelen. Merk op dat er geen suiker wordt toegevoegd.Voor enkele andere verrassende recepten en cocktails - http://www.licorbeirao.com/en

Lees meer interessante informatie op de website wonenindealgarve.nl

Gepost 39 weken geleden

Het beroemdste kaartspel van Portugal - SUECA

Op veel plaatsen in Portugal zie je posters hangen met een aankondiging van een Sueca-toernooi, waar je prijzen kunt winnen als een lam, speenvarken, een haan of een bifana. Sueca (ook Portugees voor een Zweedse vrouw) is een kaartspel met troeven en is waarschijnlijk het meest populaire kaartspel van Portugal en Brazilië. Het wordt gespeeld in kroegjes en andere plaatsen waar men met zijn vieren aan een tafel kan schuiven.

Als je wilt weten hoe het spel wordt gespeeld en misschien zelf eens aan een toernooi wilt meedoen, zijn hier de regels:

Sueca is een spel voor vier spelers die in 2 teams spelen, twee tegen twee, waarbij de partners tegenover elkaar zitten. Het wordt gespeeld met 40 kaarten (verwijder de 8, 9 en 10 uit een standaard kaartspel van 52 kaarten). De rangorde van de kaarten in elke reeks, van hoog naar laag, is:
aas, 7, heer, boer, vrouw, 6, 5, 4, 3, 2.

De zeven, de op één na hoogste kaart van elke reeks, staat bekend als de manilha. Merk op dat, naast de hoge positie van de zeven, de boer de koningin verslaat! Waarschijnlijk is dit ontstaan ??omdat in oude Portugese kaartspellen, de kaarten in elke reeks de koning, de ruiter en de meid waren, waarbij de vrouwelijke kaart de laagste van de drie was.

In Sueca is het doel om slagen te winnen die waardevolle kaarten bevatten. De kaartwaarden zijn:

aas 11 punten
zeven 10 punten
koning 4 punten
boer 3 punten
koningin 2 punten
6, 5, 4, 3, 2 - 0 punten
Er zijn in totaal 120 punten in het spel.

Het delen
Op de meeste plaatsen wordt het spel tegen de klok in gespeeld (hoewel het in Brazilië met de klok mee wordt gespeeld - zie hieronder). De eerste deler wordt willekeurig gekozen en de beurt om te delen schuift na elke beurt naar rechts. De speler rechts van de deler schudt de kaarten en de speler links van de deler neemt af. De deler geeft vervolgens 10 kaarten aan elke speler, alle 10 tegelijk, beginnend met de speler links van de hem, met de klok mee rondgaand en eindigend bij de deler zelf. De onderste kaart van de stapel, die van de deler is, wordt omgedraaid en die kleur wordt troef.

Als alternatief kan de deler ervoor kiezen om de eerste tien kaarten aan zichzelf te geven, de volgende tien aan de speler aan zijn rechterkant, enzovoort tegen de klok in. In dit geval wordt de eerste kaart van de deler (de bovenste kaart van de stapel na het afnemen) omgedraaid en wordt de troefkleur bepaald.

Het spel
De speler rechts van de deler kaart op. Spelers moeten de opgekaarte kleur bekennen als ze kunnen. Een speler die geen kaart van de gevraagde reeks heeft, mag elke andere kaart spelen. Als er kaarten van de troefkleur in een slag worden gespeeld, wint de hoogste troef. Anders wordt de slag gewonnen door de hoogste kaart van de opgekaarte reeks. De winnaar van de slag, mag daarna opkomen.

Signalen tussen partners zijn niet toegestaan.

De telling
Het doel van het spel is om slagen te winnen die samen meer dan de helft van de totale kaartpunten bevatten. Het team dat meer dan 60 kaartpunten haalt, scoort één punt. Het eerste team dat vier punten scoort, wint het potje.

Als een team 91 of meer kaartpunten haalt, scoren ze 2 punten.

Als ze alle slagen halen, scoren ze 4 punten en winnen zo meteen het potje. Dit staat bekend als “dar uma bandeira” (wat letterlijk betekent een vlag geven). Het winnen van 120 punten, maar het verliezen van een deelbeurt (zonder punten) is niet voldoende voor un bandeira. In dit geval scoort het winnende team slechts 2 punten.

Als er een gelijkspel is, scoren beide teams exact 60 kaartpunten. Niemand wint, maar de volgende beurt is een extra punt waard - dat wil zeggen dat de winnaars 2 punten scoren als ze 61 - 90 kaartpunten behalen; 3 punten als ze 91 of meer punten behalen. Als het volgende spel weer een gelijkspel is, zou de volgende hand twee extra punten waard zijn - dat wil zeggen ten minste drie punten voor de winnaars.

De score in spellen wordt vaak bijgehouden door stippen aan de uiteinden van de armen van een kruis te markeren, zoals hier:

Software
Je kunt hier een freeware Sueca-programma downloaden  http://thanoscardgames.jimdo.com/download/point-trick-taking/sueca/

Gepost 39 weken geleden

Het lekkerste bier van Portugal

Hoewel de Portugezen veel meer wijn drinken dan bier, consumeren ze nog steeds gemiddeld 49 liter bier per persoon per jaar. Over het algemeen drinken de meeste mensen hun cerveja rechtstreeks uit de fles, en zo smaakt het het beste, bij voorkeur ijskoud! Als je de voorkeur geeft aan een tapbiertje, moet je om een ​​imperial (normaal formaat glas) of een Caneca (grote glazen mok) vragen.

Er zijn flessen van 20 ml (mini) en 33 ml (media). De meeste Portugezen drinken de mini´s, een succes bij consumenten vanwege het kleine formaat en constante frisheid. Wat is het beste bier van Portugal? Stel deze vraag in het noorden van het land en de meeste mensen zullen je vertellen dat dat Super Bock is. Maar als je dezelfde vraag stelt in het zuiden, zullen de meeste mensen op Sagres stemmen. Het beste advies is om ze allebei te proberen en zelf een keuze te maken.

Super Bock is ten noorden van Porto gemaakt door Unicer Bebidas. Unicer produceert ook Cristal-bier, evenals Carlsberg en Tuborg. Het eerste Super Bock-bier verliet de brouwerij in 1927! Super Bock heeft trots de leidende positie in de markt. Het is de sponsor van muziekevenementen zoals de Super Bock Super Rock. Het sponsort ook de voetbalclubs van Sporting en Porto.

Sagres-bier werd in 1940 geboren als prestige-bier en was het eerste bier dat werd geëxporteerd. De brouwerij ligt in de buurt van Lissabon. In 2007 nam Heiniken de controle over de Sociedade Central de Cervejas e Bebidas over. Ze produceren ook Luso en Heiniken. Sagres heeft een langlopende sponsorovereenkomst met de Liga Portugese Futebol en sponsort ook de voetbalclubs van Benfica, Braga, Olhanense en Académica Coimbra, plus het Portugese nationale team.

Het “normale” Sagres- en Super Bock-bier is een zogenaamde Pale Lager. Maar beide brouwerijen hebben ook een donker bier (Stout met Super Bock en Preta met Sagres), een alcoholarm fris biertje voor de zomer (Green voor Super Bock en Radler voor Sagres) en ook enkele speciale bieren (Abadia van Super Bock en Bohemia met Sagres). Ze hebben ook allebei een alcoholvrij bier. Dus meer dan genoeg om uit te kiezen! En voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor een media betaal je in veel plaatselijke kroegjes vaak maar €1 .

Proost! of zoals de Portugezen zeggen: A Nossa Saude (op onze gezondheid)! En als je meer lust, vraag dan gewoon om ‘mais uma, por favor’ (nog een alstublieft). 

Gepost 42 weken geleden
tumblr photo
Gepost 46 weken geleden

De voetbalisering van de Portugese samenleving

Voetbal is alomtegenwoordig in Portugal, je zou zelfs kunnen spreken van “voetbal” van de Portugese samenleving. Dit geldt ook voor São Marcos da Serra, het dorp waar wij wonen. Hier zijn de voetbal-a-holics verdeeld over de clubs van Benfica en Sporting (of moet ik zeggen Sporting en Benfica?). Hoe dan ook, de derde belangrijke nationale club, Porto, is hier buiten beeld.

Een beetje geschiedenis
Voetbal werd in de late 19e eeuw naar Portugal gebracht door Portugese studenten die terugkwamen uit Engeland. De eerste wedstrijd op het vasteland was in 1889 op de plek waar nu de Campo Pequeno ligt. Portugal won toen met 2-1 van Engeland.
Later verspreidde het spel zich via hogescholen en leidde het tot de oprichting van clubs in het hele land. “Clube Internacional de Futebol” (1902) was het eerste Portugese team dat in het buitenland speelde en Madrid Fútbol Clube versloeg in 1907 in Madrid. De belangrijkste binnenlandse voetbalcompetitie is de Primeira Liga. Naast Porto zijn er nog twee andere belangrijke clubs in Portugal: Sporting Clube de Portugal werd opgericht in 1906 en Sport Lisboa e Benfica werd geboren in 1904.

Voetbal in het dagelijks leven
Mensen in dit land zijn zo dol op dit spel dat er 3 verschillende dagbladen over het onderwerp zijn. In elk café vindt u een kopie van “O Record” naast de dagelijkse krant. Het is de nationale sport van Portugal en de meeste mensen nemen het zeer serieus. Op tv kun je direct na het belangrijkste nationale nieuws het laatste nieuws over voetbal horen en zien en het onderwerp kost veel tijd (maar alleen als Portugal heeft gewonnen). Pas nadat het onderwerp voetbal is afgelopen, wordt de rest van het wereldnieuws kort besproken.
.
De belangrijkste beroemdheden van Portugal zijn voetballers of trainers, zoals Ronaldo en Mourinho. Een man van het dorp zegt zelfs: als je Ronaldo niet leuk vindt, hou je niet van Portugal. Een andere man is zo verliefd op zijn club Benfica dat hij een tatoeage op zijn arm van het logo heeft en hij kleurt zijn haar rood wanneer Benfica een belangrijk spel wint.

Elke dag wordt voetbal besproken thuis, op het werk, in het café en op straat. Het dorp is grofweg verdeeld in 2 delen. De helft van de mensen is fan van Benfica en de andere helft houdt van Sporting en het enige dat telt is dat “de juiste” club wint. Meestal worden de games op televisie getoond en thuis of in het café bekeken. Bijna niemand gaat een wedstrijdleven in het stadion zien, vooral vanwege de hoge prijzen van tickets, de lange afstand en de late wedstrijden op werkdagen.

Wat is jouw favoriet voetbalclub in Portugal?

Gepost 47 weken geleden

Traditioneel tuinieren volgens de maan

Veel mensen in de landelijke gebieden van Portugal werken in hun moestuin volgens de standen van de maan. Dit mag lijken op bijgeloof en folklore, maar het is intussen bewezen dat zaadjes meer water absorberen tijdens volle maan dan gedurende de andere stadia van de maan. Als je bedenkt dat de maan voor eb en vloed zorgt in alle oceanen van de wereld, en dat planten voor het grootste deel uit water bestaan, kun je je wel voorstellen dat de maan van grote invloed is op tuinieren.                                   

Hier is een klein overzicht van wat, wanneer geplant kan worden:

Nieuwe maan: de zwaartekracht van de maan trekt water omhoog en zorgt ervoor dat zaad opzwelt en barst. Deze factor, in samenwerking met het toenemende maanlicht, creëert een evenwichtig wortelstelsel en bladgroei. Dit is de juiste tijd om bijvoorbeeld sla, broccoli, kool, graan en spinazie te zaaien.

Tweede kwartier: minder trekkracht van de maan en sterker licht zorgen voor sterke groei van blad. Deze periode is goed om te planten, met name 2 dagen vóór volle maan. Plant eenjarigen die bovengronds hun vruchten produceren, maar hun zaad binnen in het fruit hebben, zoals bonen, meloenen, erwten, paprika en tomaten.

Volle maan: de energie trekt naar beneden. De trekkracht van de zwaartekracht van de maan is groot. Hierdoor is er meer vocht in de grond en gaat de energie naar de wortels. Plant nu groenten die hun vruchten ondergronds vormen zoals aardappels, bieten, uien en wortels.

Vierde kwartier: afnemende trekkracht van de maan en minder licht. Dit is de rustfase. Tijd om te wieden, oogsten, verplanten en snoeien. 

In de Algarve begint men bij de eerste volle maan van januari met het oogsten van eucalyptus. Het seizoen voor de kurkoogst start traditioneel met de eerste volle maan van mei.

Een mooie en nuttige website die dagelijks informeert over de maanstanden en wat er in de tuin te doen is: http://pt.rhythmofnature.net/calendario-jardineiro 

Lees meer informatie over de Algarve op mijn website wonenindealgarve.nl

Gepost 48 weken geleden

De dennen-processierups

Je wilt deze onschuldig uitziende kleine beestjes echt niet tegenkomen! Het zijn dennenprocessierupsen (Thaumetopoea pityocapa) en ze leven in pijnbomen.

In de volwassen fase zijn ze eenvoudige en onopvallende, kortlevende nachtvlinders die in de zomer opduiken en ’s nachts vliegen. Een enkel vrouwtje kan vervolgens tot 300 kleine eieren leggen die ze en masse aan dennennaalden hecht. Ongeveer een maand later komen uit deze eitjes minuscule rupsen. Deze zeer sociale rupsen leven in familiegemeenschappen, eten ’s nachts dennennaalden en slapen overdag in een wit zijdeachtig nest op het puntje van een pijnboomtak. Deze nesten verschijnen in de winter als structuren van wit katoen en zien bijna uit als witte suikerspinnen. Deze periode van nachteten vindt plaats tijdens de wintermaanden.

Tussen januari en april (afhankelijk van de lentetemperaturen) verlaten ze het nest ter voorbereiding op het volgende deel van hun levenscyclus. En het is dit punt waarop de meeste mensen en huisdieren in contact komen met de rupsen, soms met zeer pijnlijke gevolgen. De kolonie volgt een leider in een lange optocht, zoals een polonaise, op zoek naar zachte grond om in te graven.

Het beste advies is om deze beestjes koste wat kost te vermijden. De rupsen zijn bedekt met kleine haartjes met weerhaken die hun afweermechanisme vormen. Deze haren worden vaak afgeworpen en kunnen dus in de lucht hangen rond aangetaste pijnbomen en ook nog vastzitten op de takken waarover de stoet rupsen is gelopen.

Wanneer mensen en onze huisdieren in contact komen met deze haren, kunnen ze reacties veroorzaken, variërend van milde ontsteking en irritatie tot ernstige anafylactische shock. De ergste problemen doen zich voor als je rechtstreeks contact maakt met de rups en de haren, door hem op te pakken, erop te stappen of op een of andere manier te verplaatsen. Eenmaal op je huid vormt zich al snel een uitslag die ongelooflijk kan jeuken. Medisch advies moet worden ingewonnen als je de pech hebt dit te ervaren. De uitslag kan pijnlijk zijn, erg jeuken en duurt maar liefst drie weken. Mensen meldden zelfs tijdelijke blindheid.

Door de rupsen, hun nesten of zelfs de takken waar ze langs zijn gelopen te verplaatsen, kunnen deze haren in de lucht komen waar ze kunnen worden ingeademd of ongemerkt op kleding terechtkomen. Het nestmateriaal dat op de boom achterblijft nadat de rupsen zijn vertrokken, bevat nog steeds de weerhaken. Zelfs brandende geïnfecteerde pijnboomtakken moeten worden vermeden, omdat de haren in de lucht kunnen worden getild en overal kunnen vallen of kunnen worden ingeademd.

Veterinaire diensten hebben veel noodoproepen op het moment dat de rupsen naar de grond trekken, omdat nieuwsgierige honden te dicht bij de intrigerende stoet kunnen komen en de haren op hun poten kunnen krijgen. eze irriteren en dus likken ze ze. Zodra de haren op de lippen / tong zitten, zal het jeuk, zwelling en mogelijk braken veroorzaken. Ook hebben de rupsen een bitterzoete geur die honden lijkt aan te trekken. Let op de symptomen van kleine witte vlekken in de mond en op de tong, overmatig kwijlen en kauwen. In sommige gevallen is gedeeltelijke amputatie van de tong de enige manier van handelen.

Hun favoriete voedselboom is Zwarte den (Pinus nigra), gevolgd door Canarische dennen (Pinus canariensis), Grove den (Pinus sylvestris), Zeeden (Pinus pinaster), Aleppo Pine (Pinus halepensis) en Steenden (Pinus pinea).

Probeer in geen geval de rupsen te hanteren, de nesten uit de boom te slaan of te verbranden.

Experimenten in Amerika hebben aangetoond dat als de rupsen in een cirkel van kop tot staart worden geplaatst, ze rond en rond gaan totdat ze sterven door gebrek aan voedsel.

Dus houdt kinderen en huisdieren extra goed in de gaten als je deze nesten in pijnbomen en dennen ziet!

Gepost 48 weken geleden
tumblr photo
Gepost 49 weken geleden
tumblr photo
Gepost 49 weken geleden
tumblr photo
Gepost 49 weken geleden
Copyright Wonen in de Algarve