blog

Traditioneel tuinieren volgens de maan

Veel mensen in de landelijke gebieden van Portugal werken in hun moestuin volgens de standen van de maan. Dit mag lijken op bijgeloof en folklore, maar het is intussen bewezen dat zaadjes meer water absorberen tijdens volle maan dan gedurende de andere stadia van de maan. Als je bedenkt dat de maan voor eb en vloed zorgt in alle oceanen van de wereld, en dat planten voor het grootste deel uit water bestaan, kun je je wel voorstellen dat de maan van grote invloed is op tuinieren.                                   

Hier is een klein overzicht van wat, wanneer geplant kan worden:

Nieuwe maan: de zwaartekracht van de maan trekt water omhoog en zorgt ervoor dat zaad opzwelt en barst. Deze factor, in samenwerking met het toenemende maanlicht, creëert een evenwichtig wortelstelsel en bladgroei. Dit is de juiste tijd om bijvoorbeeld sla, broccoli, kool, graan en spinazie te zaaien.

Tweede kwartier: minder trekkracht van de maan en sterker licht zorgen voor sterke groei van blad. Deze periode is goed om te planten, met name 2 dagen vóór volle maan. Plant eenjarigen die bovengronds hun vruchten produceren, maar hun zaad binnen in het fruit hebben, zoals bonen, meloenen, erwten, paprika en tomaten.

Volle maan: de energie trekt naar beneden. De trekkracht van de zwaartekracht van de maan is groot. Hierdoor is er meer vocht in de grond en gaat de energie naar de wortels. Plant nu groenten die hun vruchten ondergronds vormen zoals aardappels, bieten, uien en wortels.

Vierde kwartier: afnemende trekkracht van de maan en minder licht. Dit is de rustfase. Tijd om te wieden, oogsten, verplanten en snoeien. 

In de Algarve begint men bij de eerste volle maan van januari met het oogsten van eucalyptus. Het seizoen voor de kurkoogst start traditioneel met de eerste volle maan van mei.

Een mooie en nuttige website die dagelijks informeert over de maanstanden en wat er in de tuin te doen is: http://pt.rhythmofnature.net/calendario-jardineiro 

Lees meer informatie over de Algarve op mijn website wonenindealgarve.nl

Gepost 8 weken geleden
Copyright Wonen in de Algarve