blog

De voetbalisering van de Portugese samenleving

Voetbal is alomtegenwoordig in Portugal, je zou zelfs kunnen spreken van “voetbal” van de Portugese samenleving. Dit geldt ook voor São Marcos da Serra, het dorp waar wij wonen. Hier zijn de voetbal-a-holics verdeeld over de clubs van Benfica en Sporting (of moet ik zeggen Sporting en Benfica?). Hoe dan ook, de derde belangrijke nationale club, Porto, is hier buiten beeld.

Een beetje geschiedenis
Voetbal werd in de late 19e eeuw naar Portugal gebracht door Portugese studenten die terugkwamen uit Engeland. De eerste wedstrijd op het vasteland was in 1889 op de plek waar nu de Campo Pequeno ligt. Portugal won toen met 2-1 van Engeland.
Later verspreidde het spel zich via hogescholen en leidde het tot de oprichting van clubs in het hele land. “Clube Internacional de Futebol” (1902) was het eerste Portugese team dat in het buitenland speelde en Madrid Fútbol Clube versloeg in 1907 in Madrid. De belangrijkste binnenlandse voetbalcompetitie is de Primeira Liga. Naast Porto zijn er nog twee andere belangrijke clubs in Portugal: Sporting Clube de Portugal werd opgericht in 1906 en Sport Lisboa e Benfica werd geboren in 1904.

Voetbal in het dagelijks leven
Mensen in dit land zijn zo dol op dit spel dat er 3 verschillende dagbladen over het onderwerp zijn. In elk café vindt u een kopie van “O Record” naast de dagelijkse krant. Het is de nationale sport van Portugal en de meeste mensen nemen het zeer serieus. Op tv kun je direct na het belangrijkste nationale nieuws het laatste nieuws over voetbal horen en zien en het onderwerp kost veel tijd (maar alleen als Portugal heeft gewonnen). Pas nadat het onderwerp voetbal is afgelopen, wordt de rest van het wereldnieuws kort besproken.
.
De belangrijkste beroemdheden van Portugal zijn voetballers of trainers, zoals Ronaldo en Mourinho. Een man van het dorp zegt zelfs: als je Ronaldo niet leuk vindt, hou je niet van Portugal. Een andere man is zo verliefd op zijn club Benfica dat hij een tatoeage op zijn arm van het logo heeft en hij kleurt zijn haar rood wanneer Benfica een belangrijk spel wint.

Elke dag wordt voetbal besproken thuis, op het werk, in het café en op straat. Het dorp is grofweg verdeeld in 2 delen. De helft van de mensen is fan van Benfica en de andere helft houdt van Sporting en het enige dat telt is dat “de juiste” club wint. Meestal worden de games op televisie getoond en thuis of in het café bekeken. Bijna niemand gaat een wedstrijdleven in het stadion zien, vooral vanwege de hoge prijzen van tickets, de lange afstand en de late wedstrijden op werkdagen.

Wat is jouw favoriet voetbalclub in Portugal?

Gepost 7 weken geleden
Copyright Wonen in de Algarve