blog

Fado, de Portugese blues

Iedereen die Portugal heeft bezocht heeft het zeker al eens gehoord - het melodramatische geluid van een Fado lied. Fado (lot) is een muzikale stijl die oorspronkelijk rond 1800 in Lissabon ontstond. Een zanger(es) - fadista - wordt meestal begeleid door een Portugese gitaar en het onderwerp van het lied is vaak verdriet, rouw, armoede, eenzaamheid en verlangen. In 2011 werd Fado toegevoegd aan de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Er wordt gezegd dat de oorsprong van Fado zelfs terug te voeren is tot de 15e eeuw, toen vrouwen om hun mannen riepen die ze verloren hadden aan de eindeloze oceaan. “oh golven van de zoute zee, haal je zout uit de tranen van de vrouwen in zwart, aan de trieste kusten van Portugal”.

Fado is de “blues van Portugal”, met zijn treurige en mooie ballades over verloren zeilers, gebroken harten, en bitterzoete romantiek, die worden gezongen met een kreun en een snik. De teksten weerspiegelen het heimwee naar een geliefde over het water, hopend op een hereniging in de toekomst. Of ze herinnert aan een rooskleurig verleden of droomt van een betere toekomst en het verlangen naar wat had kunnen zijn ….. als het lot niet anders had beschikt. Toch kan Fado ook op een nostalgische manier zwierig en blij zijn, als het lied gaat over de deugden van steden als Lissabon of Coimbra, of vertelt van de warmte van een typisch Portugees huis.

Een van de beroemdste Fadistas van Portugal was Amalia Rodrigues. Hier bijvoorbeeld met “coração” (hart)
https://www.youtube.com/watch?v=_ygIUgPNGi4

Tegenwoordig is Dulce Pontes een van de betere fadistas. Hier met “Canção do Mar” (lied van de zee)
https://www.youtube.com/watch?v=v_2fyB4dj4U

Andere bekende namen zijn bijvoorbeeld Mariza, Cristina Branco en Camané.

Er zijn tal van lokale cafeetjes of restaurants die regelmatig Fado-avonden aanbieden. Het is zeker de moeite waard om eens aan te schuiven en mee te dromen op de weemoedige klanken van deze prachtige Portugese muziek. Genieten!

Meer informatie over Portugal en met name de Algarve op mijn website: Wonenindealgarve.nl 

Gepost 1 week geleden
Copyright Wonen in de Algarve