Aguamel - het hemelse honingwater uit Portugal

Het gebied van de Serra de Monchique behoort tot het beschermde gebied van "Mel da Serra de Monchique" (honing van de Serra de Monchque). De honingbijen van dit laaggebergte in het zonnige zuiden van Portugal produceren een donkergele en gladde honing van zeer hoge kwaliteit. De kwaliteit is zo hoog vanwege de grote biodiversiteit en de zuivere en schone lucht hier. De bijen bezoeken de bloemen van rozemarijn, eucalyptus, heide, sinaasappelboom, lavendel, cistus, prunus etc.

Een bijenkorf geeft gemiddeld 25 kg honing per jaar. Wist je dat 1 honingbij ongeveer 1 twaalfde (1/12) van een theelepel honing maakt in haar hele leven? Er zijn ongeveer 630 officiële producenten van Mel da Serra de Monchique-honing.

In juli wordt de honing geoogst door de bijenhouders van de serra. De prachtige gouden "nectar van de goden" wordt uit de kammen geslingerd, maar niet 100% van alle honing kan worden geoogst. Dus na het slingeren, worden de kammen in een grote pan met water gedaan die zachtjes aan de kook wordt gebracht. De was lost op en kan gemakkelijk van de bovenkant worden verwijderd en na een tijdje verandert het mengsel van honing en water, met resten van pollen en propolis, in een dikke donkere siroop - de hemelse água-mel (honingwater). Ten slotte moet de siroop worden gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Deze siroop heeft een intensere smaak, is iets minder zoet en is vloeibaarder dan honing.

De água-mel is een belangrijk ingrediënt voor de bolo de águamel, een speciale cake uit de serra, maar wordt ook gegeten met brood, gebruikt als zoetstof in thee, gebruikt in dressings voor salades of als dip voor verse kaas. Het kan ook worden gebruikt als Worcestershire of sojasaus.

                                   

Hier volgt nog het recept voor een cake gemaakt met águamel, de zogenaamde Bolo de Àguamel:

Ingrediënten
6 eieren, gesplitst in dooier en eiwit, 

2 kopjes gele suiker

3 kopjes meel, gemend met 1 TL bakpoeder

1 kopje melk

1 kopje milde olijfolie

1 kopje águamel

1 TL kaneel

rasp van 1 citroen

Klop de eidooiers met de suiker flink. Voeg de melk en olie toe en klop dit weer goed. Voeg de kaneel, citroenrasp en águamel toe en meng het geheel. Voeg beetje bij beetje het meelmengsel toe en vermeng goed. Als laatste spatel je de stijfgeklopte eiwitten door het deegmengsel heen.

Vet een grote bakvorm in en doe de deeg hierin. Bak bij 180 graden in de oven gedurende ongeveer 50 - 60 minuten (controleer gaarheid met een satéprikker).

terug naar index

Copyright Wonen in de Algarve