de Portugese belastingdienst

de Finanças

de Belastingdienst van Portugal

         

De Belastingdienst van Portugal heet Finanças. Het allereerste contact dat je met de Finanças zult hebben, is waarschijnlijk bij het aanvragen van een NIF (Número Identificação Fiscal), ook bekend als Número de Contribuinte. Dit nummer is te vergelijken met het Burger Service Nummer in Nederland. 

Je zult dit nummer voor tal van zaken nodig hebben in Portugal. Allereerst al voor het openen van een bankrekening, maar ook voor allerlei aankopen, telefoonabonnementen, stroomaansluiting, etc. 

Dit fiscale nummer kun je gemakkelijk en snel zelf aanvragen op een van de belastingkantoren. Het enige wat je er voor nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs en een officieel document waar je woonadres op staat (bijvoorbeeld een recente rekening van stroom of een bankafschrift). Je hoeft daarvoor niet in Portugal te wonen,  want je kunt de NIF ook aanvragen op je Nederlandse of Belgische adres. Mocht je door omstandigheden niet in de gelegenheid zijn om het zelf te regelen, kun je ook je advocaat/solicitor volmacht geven om dit voor je te doen.                   

Registreer je op de website van de Finanças

Net als overal ter wereld, moet je ook in Portugal belasting betalen. Over je inkomen betaal je IRS (Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares),  voor je auto betaal je wegenbelasting (Imposto Único Circulação - IUC) en onroerend goed belasting (Imposto Municipal Sobre Imóveis - IMI) betaal je voor je huis en land.

Zodra je een NIF hebt gekregen is het handig om je online te registreren bij de Finanças. Daarmee heb je dan toegang tot allerlei handige en noodzakelijke zaken die met de Belastingdienst te maken hebben. Hiervoor moet je allereerst een "senha" (inlogcode) aanvragen. Dat doe je  hier: 

https://www.acesso.gov.pt/unauthed/novoUtilizadorForm?partID=PFAP&path=/geral/dashboard

Vul hier je NIF in en je email en mobiele telefoonnummer (Portugees!), alsmede je fiscale adres (als je dat nog niet hebt in Portugal, mag je ook je buitenlandse adres aangeven, maar daar wordt dan ook alle post, inclusief de toegangscode naar toe gestuurd). 

Je krijgt je toegangscode per post gestuurd en daarmee kun je dan inloggen in het Portal van de Finanças. Ga vervolgens naar Cidadãos > Outros Serviços > Confirmação de Email e Telefone, om je toegangscode te bevestigen.

                   

Wegenbelasting (IUC)

Voor het betalen van wegenbelasting is het belangrijk om te weten dat je er ZELF aan moet denken om dit op tijd te doen. Op tijd, wil zeggen in de maand van de eerste toelating van je auto. Dus is je auto van 14 december 2009, dan heb je de hele maand december de tijd om je IUC te betalen.  Als je geregistreerd bent op de site van de Finanças krijg je vaak een email gestuurd om je hieraan te herinneren.

Betalen kun je persoonlijk op het kantoor van de Finanças, maar je kunt het ook via multibanco of internetbankieren doen, of betalen in een Payshop of op het postkantoor.  Hiervoor heb je wel het "documento único de cobrança d´IUC" nodig. Hierop staat namelijk de "referentie" die je nodig hebt voor de betaling. 

Dit document krijg je door in te loggen in het Portal van de Finanças. Ga naar Cidadãos » pagar » IUC - corrent ano » klik je voertuig aan » emitir para pagamento - OK  Print het PDF document uit. Als je nog niet geregistreerd bent op de website van de Finanças, lees dan hierboven hoe je dat kunt doen.

Kun je niet inloggen op het Portal van de Finanças omdat je nog geen "senha" (toegangscode) hebt aangevraagd? Bel dan 217206707 - optie 1 - dan optie 5 - dan optie 2 en houd je auto kenteken (matricula) en NIF bij de hand. Je kunt hier de "referencia" die je nodig hebt voor de betaling telefonisch aanvragen.  

Wil je liever mailen? Dan schrijf (in het Portugees) naar sf1120@at.gov.pt en vraag daar de betaalinformatie aan. Ook hier weer "matricula" en NIF niet vergeten te vermelden.

Belasting betalen vanuit het buitenland

Ben je niet in Portugal terwijl je toch je belasting moet betalen? Dat kan vanuit Nederland of België via een bankoverschrijving naar de Finanças geregeld worden. De volgende informatie is daarvoor nodig:

  • NIF 600084779 
  • Autoridade Tributária e Aduaneira
  • rekening nummer: 836927
  • IBAN: PT50078100190000000836927
  • Bank: Agência de Gestão da Tesauraria e da Divida Public - IGCP, E.P.E.
  • BIC/SWIF: IGCPPTPL
  • je eigen NIF (fiscale nummer in Portugal)
  • de "referência" vermeld op het betalingsdocument (iendien je die niet hebt, lees dan hier boven hoe je het kunt verkrijgen)

NIF bij betalingen in winkels, restaurants en dergelijke

Of je nu boodschappen haalt in de supermarkt, of naar de kapper gaat, of uit eten in een restaurant, men vraagt je dan meestal bij het afrekenen of je je NIF nummer wil vermelden. Dit is niet verplicht! Het is je vrije keuze om dit te doen en is hooguit interessant voor residenten in Portugal die hier inkomstenbelastingaangifte moeten doen. Lees er hier meer over.

Als je je NIF wel opgeeft, dan doe je automatisch mee aan een loterij die de Finanças houdt. Mocht jouw kassanummertje getrokken worden, dan zijn er flinke prijzen te winnen. Dit heet: Sorteio da Fatura da Sorte.

Tevens wordt het opgeven van je fiscale nummer aangemoedigd met belastingverlagingen. Let op: facturen die geregistreerd zijn dien je gedurende een periode van 4 jaar, te rekenen vanaf het einde van het jaar waarin de transactie plaatsvond, te bewaren om ze desgevraagd te kunnen voorleggen.  De aftrekposten voor particuliere belastingplichtigen bestaan uit 15% van de BTW die is inbegrepen in de facturen, met een limiet van €250 per huishouden, voor aankopen in de volgende sectoren: onderhoud en reparatie van motorvoertuigen en motorfietsen; horeca; kapsalons en schoonheidsinstituten; dierenartsen; en 100% van het btw-bedrag op facturen voor de aankoop van maandpassen voor het gebruik van het openbaar vervoer. Verder zijn er aftrekposten voor gezondheidszorg en zorgverzekeringen, alimentatie en bepaalde spaarregelingen. Voor actuele en precieze informatie kun je het beste contact opnemen met je boekhouder. 

Kies je ervoor om je NIF regelmatig op te geven, dan is het handig om een kaartje te downloaden dat je aan de kassa slechts hoeft te laten scannen i.p.v. je NIF te noemen en te laten intypen. Om de e-factuurkaart te bekijken en af ​​te drukken, moet je inloggen in het Portal das Finanças, optie e-fatura, selecteer "Faturas" in het gedeelte "Consumidor", valideer met je toegangswachtwoord en klik onderaan de pagina op de optie "obter cartão e-factura". Dan kun je je gepersonaliseerde kaart afdrukken. 


Copyright Wonen in de Algarve