brandpreventie in landelijk Portugal

Portugal staat zeer hoog op de ranglijst van natuurbrandrisico's in Europa. Dit komt onder meer door de ontvolking van het platteland, waardoor steeds meer gebieden onbeheerd worden achtergelaten en dus niet worden onderhouden. Ook de klimaatverandering met bijbehorende verdroging en hogere temperaturen speelt een grote rol bij bosbranden.

De late winter is de tijd van het jaar waarin de Bombeiros (brandweer) en de gemeente ons waarschuwen om brandbaar materiaal en vegetatie rond onze huizen en gebouwen te verwijderen. De deadline die hiervoor geldt is normaal gesproken 15 maart. Soms kan deze datum worden verschoven. Er wordt ieder jaar campagne gevoerd onder de noemer "Portugal chama" (Portugal roept) om de bevolking op te roepen hun land schoon te maken en op te passen met vuur.

Het is in ieder geval in je eigen belang om zo snel mogelijk voor een brandveilige situatie te zorgen. Als het land niet op de juiste manier wordt ontruimd voor de deadline, kunnen boetes worden uitgedeeld.

Wat moet je schoonmaken?

Het is verplicht om minimaal 50 meter rondom huizen en gebouwen brandveilig te maken door brandbaar materiaal en vegetatie te verwijderen. Tuinen die geïrrigeerd worden, horen daar niet bij. Zorg ook dat er geen bomen als dennen of eucalyptus dichtbij je huis staan, daar die zeer brandgevaarlijk zijn.                                 

Als het land binnen 50 meter van jouw huis of gebouwen eigendom is van iemand anders, dan is deze persoon verantwoordelijk voor het schoonmaken van dat land. Als de eigenaar van het aangrenzende land niet bekend is of als de eigenaar het land niet wil schoonmaken, moet je contact opnemen met de GNR zodat zij actie kunnen ondernemen. Hoe je dit moet aanpakken lees je hier: https://www.portugalwildfires.com/how-to-get-land-cleaned-in-portugal/

Als je enige twijfel hebt of je eigen situatie wilt bespreken, neem dan contact op met de lokale Proteção Civil via de Câmara of het lokale Bombeiros-station. Een speciale telefoonlijn voor informatie over zaken als landreiniging en alle kwesties met betrekking tot beschermings-maatregelen is 808 200 520.

Toestemming vragen voor het verbranden van snoeiafval

In de landelijke gebieden van Portugal worden vaak vuurtjes gestookt om snoeiafval en dergelijke te verbranden. Helaas komen er veelvuldig gevallen voor waar dit uit de hand loopt, met ernstige gevolgen van dien. Ongeveer 98% van de branden in Portugal zijn door de mens veroorzaakt! Een deel daarvan wordt zelfs opzettelijk aangestoken.

Gebruik de hotline 808 200 520 om toestemming te vragen om afval te verbranden of neem contact op met de plaatselijke Câmara of registreer online via www.icnf.pt Er is ook een handige app die je op deze website kunt downloaden.

Je moet daarbij aangeven waar en wanneer je wat wil verbranden en jezelf legitimeren. Als bewijs van registratie krijg je een SMS of Email. Deze moet je op verzoek aan de GNR kunnen tonen als je controle krijgt.

Als je toestemming hebt en een vuurtje kan gaan stoken om snoeiafval te verbranden denk er dan om:

 • dat je alleen vuur maakt als het bewolkt en niet winderig is
 • dat je de stapel niet te groot maakt. Houd de hoop overzichtelijk en gooi en telkens iets bij. 
 • dat je een strook rondom het vuur vrij gemaakt hebt van vegetatie en brandbaar materiaal. 
 • dat je niet alleen bent en toezicht houdt op het vuur
 • dat je water en/of zand bij de hand hebt om te blussen
 • dat je een telefoon bij je hebt om in geval van nood 112 te kunnen bellen
 • dat je na afloop goed controleert of het vuur helemaal gedoofd is

               

Handige links

 • Op deze website van IPMA (Portugese KNMI) vind je dagelijkse informatie over het risico op brand per gebied:  https://www.ipma.pt/pt/riscoincendio/rcm.pt/ Site van meteo Portugal
 • Hier vind je informatie over de actieve branden in Portugal: https://fogos.pt/
 • De Facebookgroep Associação Alerta de incendio Florestal /Forest fire Alert is een engelstalige Facebookgroep die actuele branden meldt en evenementen organiseert om geld in te zamelen ter ondersteuning van de vrijwillige brandweer.

Als het vuur dichtbij komt


Mocht je toch onverhoopt met brand te maken krijgen dan bel onmiddellijk 112 en:

 • waarschuw de buren
 • maak je muren, het dak en de grond 10 meter rondom het huis kletsnat
 • sluit alle deuren, ramen en andere openingen en sluit luiken e.d.
 • haal tuinmeubels en dergelijke van je huis weg
 • sluit de gaskraan en verplaats gasflessen naar een veilige locatie
 • haal alle brandbare spullen uit de buurt van ramen en plaats natte handdoeken bij de deuropeningen
 • als je niet in gevaar bent kun je kleine vlammen doven m.b.v. water, zand of groene takken
 • meer info vind je hier: https://portugalchama.pt/en/safe-village-safe-people/


Copyright Wonen in de Algarve