Openbaar Vervoer

Je kunt natuurlijk een auto huren om de Algarve te verkennen, maar er zijn ook diverse mogelijkheden om met het openbaar vervoer allerlei moois te ontdekken.  Handig is ook de website Rome2rio.com waar je een reis van - naar met bus/taxi/auto kunt plannen met vermelding van de kosten, de tijd en het aantal kilometers.

per trein

Het spoor loopt langs de gehele zuidkust van de Algarve, van Lagos tot Vila Real de Santo Antonio. De actuele tabel met tijden en stations vind je hier. Op de website van het de Portugese spoorwegen kun je - ook in het Engels - je treinreis plannen en een online ticket kopen: cp.pt

Er zijn veel verschillende kortingen mogelijk, o.a. voor senioren en kinderen is er een korting van 50%. Bovendien is er een zeer interessante korting op het treinkaartje als je van te voren online boekt. Ook een reisje naar Lissabon gaat perfect met de trein en is niet duur.

                    

per bus

Er zijn verschillende lokale busondernemingen die alle plaatsen in de Algarve met elkaar verbinden. Deze bussen hebben geen route-/lijnnummers zoals de meesten van ons gewend zijn. Je moet het bestemmingsdisplay aan de voorkant van de bus controleren, dat vaak slechts een papieren bordje is dat in het bestuurdersraam is vastgemaakt. De grootste busmaatschappij in de Algarve is Eva Transportes. Deze bussen rijden tussen alle plaatsen in de Algarve.

Over het algemeen beginnen busdiensten die de verschillende steden en dorpen in de Algarve met elkaar verbinden op weekdagen rond 07.00 uur en eindigen om 20.30 uur, wat betekent dat op de meeste plaatsen de laatste bussen rond 19.30 uur vertrekken. Op zaterdag, zon- en feestdagen zijn de eerste bussen redelijk vroeg, maar op veel trajecten zijn er veel minder bussen dan op weekdagen. In sommige dorpen op het platteland rijden er zelfs geen bussen in het weekend.

Kaartjes kopen

Bij het instappen bij een bushalte moet je meestal tickets kopen aan het loket. Tickets voor dit type bussen zijn niet online te koop en er zijn geen 'apps', dus je betaalt ouderwets, met geld! Als er geen loket is, reken je af met de buschauffeur. 

Streekbusmaatschappijen bieden ook tickets aan voor 5, 10 of 20 ritten tussen dezelfde twee plaatsen. Deze kunnen het tarief met 40 of 50% verlagen, maar zijn alleen verkrijgbaar bij de loketten van het busstation. De kaarten zelf kosten € 3, die wordt terugbetaald als u deze teruggeeft, maar ongebruikte tarieven worden niet terugbetaald.

Een toeristenpas is beschikbaar voor drie of zeven dagen aaneengesloten en onbeperkt reizen. Vraag bij busstations naar prijzen en voorwaarden. Dagkaarten worden niet verkocht.

Bushaltes

Stopplaatsen zijn aangegeven met borden. PARAGEM is het Portugese woord voor bushalte, soms zie je ook 'Bus Stop' staan. In landelijke gebieden mag het bushaltebord slechts aan één kant van de weg staan. De bus stopt aan de overkant als je daar wacht. Bij elke halte moet je de buschauffeur een duidelijk signaal geven om te stoppen, want anders rijdt hij/zij de halte voorbij.   Zit je in de bus en wil je uitstappen, gebruik de bel op tijd voor je halte.

Bij de meeste bushaltes worden geen dienstregelingen getoond. Zorg ervoor dat je de vertrektijden kent of weet waar je deze online kunt vinden.

Stedelijke bussen

De grotere steden in de Algarve hebben aparte 'stedelijke' bussen. De genoemde toeristenpassen zijn hier niet geldig. Wel bieden zij toeristenkaartjes aan voor één dag, die je kunt kopen bij de chauffeur. Frota Azul bijvoorbeeld richt zich vooral op de plaatsen Portimão, Silves, Albufeira, Lagos en Monchique..

Intercity bussen

Dan zijn er nog de intercity busondernemingen, zoals EVA - eva-bus.com - die Albufeira, Faro, Lagoa, Lagos, Loulé, Olhão, Portimão, Quarteira, São Bras de Alportel, Tavira, Vila Real de Santo Antonio en Lissabon met elkaar verbindt. Hier kun je je kaartje online kopen.             

Een andere maatschappij is Rede Expressos. Bij deze grote landelijke onderneming met luxe touringcars moet je van tevoren een ticket kopen. Deze bussen worden gebruikt om van de Algarve naar bijvoorbeeld Lissabon te reizen. In tegenstelling tot de trein, rijden deze intercity bussen ook een groot deel van de nacht.

                                

Een nieuwe speler op de markt van langeafstandsvervoer is Flixbus. Deze bussen verbinden Armação de Pêra, Portimão en Lagos met Lissabon – Oriente, vanaf  juli 2021. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van het aankooptijdstip, dus "hoe eerder de tickets worden gekocht, hoe goedkoper de reis", zegt het bedrijf. Voor de route Lissabon – Lagos begint de ticketprijs bijvoorbeeld bij 5,99 euro.
Tickets kunnen online of lokaal worden gekocht op verschillende punten in Lagos, Portimão en Armação de Pêra. Ze kunnen ook rechtstreeks bij de chauffeur in de bus worden gekocht. Flixbus heeft bussen die comfortabel, zuinig en duurzaam zijn, met gratis wifi-toegang, entertainmentservice ze zijn ook uitgerust met aansluitingen voor laptops en mobiele telefoons.

Toeristenpas met onbeperkte busritten

Bij alle toeristenbureaus in de Algarve is een nieuwe toeristenpas te koop die onbeperkte busritten biedt voor periodes van drie of zeven dagen.

De pas is geldig voor alle bussen van het ' Vamus Algarve' -netwerk - inclusief de Aerobus-service die de luchthaven verbindt met Faro, Albufeira, Lagoa, Portimão en Lagos, en de hop-on hop-off Eva Cliffs Line die in april werd gelanceerd.

De pas kost € 35 (voor de driedaagse pas) en € 45 (voor de zevendaagse pas). De pas wordt geactiveerd zodra deze voor het eerst wordt gebruikt.

In december 2021 is het vernieuwde busnetwerk 'Vamus Algarve' gelanceerd, met nieuwe routes, dienstregelingen en modernere bussen. De dienstregelingen zijn online te raadplegen


Copyright Wonen in de Algarve