kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud zijn in Portugal over het algemeen een stuk lager dan in Nederland of België. Voor wat betreft kopen en huren is het natuurlijk per regio erg verschillend. De toeristische regio´s en de steden zijn duurder dan het platteland.

Vanaf 1 januari 2020 wordt het wettelijk minimumloon in Portugal verhoogd naar €635 per maand oftewel (x 14) €8.890 per jaar. Dat is nog steeds geen vetpot en zeker als dit je enige inkomen is, is het bijna niet te doen. Er wordt wel vaker gevraagd hoeveel geld je per maand nodig hebt om hier te kunnen leven. Dat is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het ligt er natuurlijk heel erg aan wat je wenst. Wil je in een duurder gebied wonen en dagelijks uit eten gaan of wil je zelfvoorzienend gaan leven op het platteland? Maar het is zeker mogelijk om met een inkomen van €1500 per maand rond te komen. Dat kan zelfs met veel minder als je geen huurkosten, eigen water en een moestuin met wat kippetjes hebt. 

Hier een idee van wat de dingen kosten:

 • huur: uiteraard heel verschillend en afhankelijk van regio en type woning. Vanaf €400 per maand, excl. kosten voor een eenvoudige woning. 
 • benzine en diesel: vergelijkbaar met Nederland
 • stroom/water/gas: natuurlijk afhankelijk van verbruik, maar reken zeker met €100 per maand.
 • internet/tv/telefoon: vaak als pakket te abbonneren vanaf €30 per maand. De aanbieders in Portugal zijn: Vodafone, MEO, NOS en NOWO.
 • boodschappen: de basisproducten zoals groente, fruit en vlees/vis zijn goedkoper dan in Nederland en België. De luxere producten zijn vaak even duur of duurder. Er zijn ook winkels als Lidl en Aldi, die vaak gunstiger zijn dan de traditionele supermarkten.
 • trein of bus: goedkoop! Een enkele reis van de Algarve naar Lissabon kost bijvoorbeeld rond de €20 per persoon en dat kan nog goedkoper als je van tevoren online een ticket koopt.
 • autoverzekering: gunstiger dan in Nederland/België. No claim verklaring wordt meestal overgenomen. Je kunt een simulatie doen bij de online verzekering logo.pt (de goedkoopste) om een realistisch idee te krijgen van de jaarlijkse premie. 
 • wegenbelasting: gunstiger dan in Nederland/België. Kijk op de site van de Portugese belastingdienst voor een simulatie: https://impostosobreveiculos.info/iuc/simulador-iuc/
 • onroerend goed belasting: Imposto Municipal Sobre Imóveis (IMI). De aanslag wordt jaarlijks door de belastingdienst in maart verstuurd en moet in april betaald worden. De kosten zijn afhankelijk van de gemeente waar men woont: tussen 0.3% en 0.5% van de door de belastingdienst geregistreerde waarde voor "urbano" (huizen) en 0.8% voor "rustico" (land). 
 • uit eten gaan: je kunt al prima eten in veel Portugese restaurants voor 7 tot 8 euro. Dat is de dagschotel (prato do dia), inclusief olijfjes en brood, drankje erbij en koffie na. Uiteraard kan men hier ook duurdere restaurants vinden. Zelfs een aantal met Michelin-sterren.
 • drankjes:  een flesje 0.33 bier (Sagres of Super Bock) in een café van koopt je al voor €1 tot €1,20.  Wijn kost meestal nog geen euro per glas. Koffie rond de €0,60 voor een espresso (café of bica). Een aardig flesje wijn in de supermarkt vind je al vanaf €4. 


Copyright Wonen in de Algarve