Tol betalen in Portugal -

dat doe je zo

Er zijn in Portugal twee soorten wegen waar je tol (portagem) moet betalen. Er zijn wegen met traditionele tolpoortjes, waar je een kaartje kunt trekken en aan het eind kunt afrekenen. Die zijn ons allen wel bekend en bestaan al decennia lang. In de Algarve valt de A2 onder dit systeem.

Er zijn echter ook wegen waar je onder grote bogen door rijdt die elektronisch registreren welke auto´s de weg op en af rijden. Over deze laatste soort tolwegen gaat het hier. In de Algarve bestaat het elektronische tolsysteem voor de A22 die van de grens naar Spanje tot voorbij Lagos loopt, parallel aan de zuidkust.

Hoe en wanneer kun je betalen?

Er bestaan verschillende manieren om te betalen voor het gebruik van deze elektronische tolwegen. Kies de optie die het meest gunstig is voor jouw persoonlijke situatie.

Easy Toll

Bij het binnenkomen van Portugal over een van de grote grensovergangen zijn speciale Welcome Points te vinden. Zonder te hoeven uitstappen kun je daar je kenteken aan je creditcard laten koppelen. Je ontvangt een bon die je moet bewaren als bewijs. Deze vorm van registratie is 30 dagen geldig en de tol wordt automatisch van je creditcard afgeschreven. Deze service kost €0,74 voor de registratie en voor elke reis betaal je € 0,32 extra. Voor de Algarve is dit Welcome Point te vinden bij Vila Real de Santo António aan de A22.

Toll Card

Dit is een prepaidkaart voor het betalen van tol voor auto´s met een buitenlands kenteken. De kaart heeft een geldigheidsduur van één jaar. Men kan kaarten kopen met vastgestelde bedragen: 5 euro, 10 euro, 20 euro of 40 euro. Bij de aanschaf van de kaart wordt € 0,74 (inclusief BTW) gerekend. Ze zijn te koop bij het postkantoor (CTT), bij de tankstations op de snelwegen, of on-line op tollcard.pt Je moet de kaart met een SMS activeren. Elke reis over de tolweg kost € 0,32 extra.

Toll Service

Toll Service is eigenlijk een speciale Toll Card bedoeld voor kort verblijf. Het is een prepaidkaart voor onbeperkt gebruik van elektronische tol in Portugal gedurende drie dagen. Er is ook een variant voor specifieke trajecten. Je kunt dit redelijk eenvoudig online aanvragen. Op de Toll Card website staat een overzicht van verkoopadressen van de Toll Card en Toll Service. 

CTT-app

Er bestaat ook de mogelijkheid om bij de CTT (het postkantoor) een contract te nemen met Via Verde.  Hier betaald je via de CTT-app. Dit kan alleen als je over een Portugese bankrekening beschikt. Je krijgt dan per tolrit door wanneer je welk bedrag moet betalen (vermeerderd met € 0,37 als kosten voor de SMS) en welke referentie je moet opgeven bij je multibanco-betaling. Meer informatie kunt je vinden op de website van de CTT.

Via Verde

Je kunt ook een Via Verde-kastje aanschaffen. Dat kan bij een Via Verde-shop of online op de website viaverde.pt. Om dit systeem te kunnen gebruiken heb je wel een número de contribuinte (NIF) en een Portugese bankrekening voor nodig. Je geeft dan een machtiging af voor het afschrijven van de tol van je rekening. Er zijn 2 verschillende soorten abonnementen: Leve, Livre.
Bij Leve betaal je uitsluitend in de maanden dat je het kastje gebruikt. Daarbij betaal je € 0,70 per maand, plus de gebruikte tolkosten. Bij de optie Livre betaal je € 0,49 per maand of €5,75 per jaar en worden alleen de tolkosten van je rekening afgeschreven. Bij online bestelling van het kastje is de verzending gratis via CTT post. Het Via Verde kastje kan ook gebruikt worden bij betaald parkeren, voor veerboten, bij Via Verde Spanje,  MacDrive en tanken bij Galp. Lees er alles over op de website.

Achteraf betalen
  1. Bij het postkantoor of een PayShop: Deze optie van betaling kan uitsluitend als je rijdt met een Portugees kenteken. Het is ideaal als je zeer zelden gebruik maakt van de elektronische tolwegen. Het kan tot 48 uur duren voordat de betaling mogelijk is. Je hebt maximaal 15 dagen de tijd om de betaling te doen.
  2. Heb je een buitenlands kenteken? Wacht 30 dagen en zoek dan op kenteken op deze site: pagamentodeportagens.pt 
  3. Bekijk de mogelijkheden op deze website van via livre
Huurauto

De autoverhuurbedrijven hanteren verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van tolwegen. Spreek dit van tevoren goed af.

ANWB Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië

Met de tolbadge van de ANWB kun je elektronisch je tol betalen op het snelwegennetwerk in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en bij automatische tolpoorten. Daarnaast kun je bij ongeveer 300 parkeerterreinen/garages in Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië met de tolbadge betalen.  De kosten van het gebruik van deze tolbadge bedragen € 3,00. Echter, als je gebruikmaakt van een E-factuur ontvang je € 0,50 korting. Deze tolbadge is voordelig voor mensen die regelmatig naar Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië reizen (gemiddeld 1x per 2 jaar). 

Bip and Go 

Voor mensen uit België is er de handige Bip and Go badge, verkrijgbaar bij VAB.be  Deze badge is te gebruiken voor tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

Tol betalen is verplicht, ook voor buitenlandse kentekens! Bij niet betalen worden boetes uitgeschreven en ook verstuurd. De minimale boete is 10 x het tolbedrag, met een minimum van €25. Onderweg zijn er ook steekproefsgewijs controles.

Voor meer info: portugaltolls.com

Copyright Wonen in de Algarve