Resident worden in Portugal

Iedereen die langer dan 3 maanden in Portugal verblijft, is verplicht zich bij het lokale gemeentehuis (de Camara) aan te melden als resident.

Vóórdat je je officieel in Portugal gaat vestigen is het aan te raden om te controleren of je ID-kaart/paspoort en je rijbewijs nog lang geldig zijn. Als je namelijk als resident in Portugal je documenten moet verlengen is dat duurder en ingewikkelder dan wanneer je dat in Nederland doet. 

Alle inwoners van de EU/EEA en Zwitserland kunnen zich probleemloos als resident aanmelden bij het gemeentehuis (de Camara) van de gemeente waar ze woonachtig zijn. Ook een echtgenoot van buiten deze zone kan "residencia" in Portugal verkrijgen, evenals kinderen onder de 21 jaar. Dit eerste document,  "Certificado de Registo para cidadão da UE/UEE/Suiça",  is 5 jaar geldig. Om de aanvraag te doen heb je een geldig ID bewijs of paspoort nodig en een bewijs dat je inkomen hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Het certificaat kost €15.

Kort voordat dit 5 jaar geldige document verloopt, moet je zelf zorgen dat je Permanente Residentie aanvraagt. Dit keer ga je niet naar het gemeentehuis, maar moet je online of telefonisch een afspraak maken bij de SEF (de Portugese vreemdelingendienst). Daar vraag je een "Cartão de Residencia" aan. Deze is voor 10 jaar geldig en moet daarna weer verlengd worden.

Inde Algarve zijn de vestigingen van de SEF in Faro, Albufeira en Portimão.  Er wordt ter plekke een digitale foto gemaakt voor de residencia-kaart. Deze bevat dan ook je Numero de Utente, je SNS nummer en je fiscale nummer (NIF). De kosten voor deze kaart zijn ook €15.

Een en ander kun je nalezen op de website van SEF.

Copyright Wonen in de Algarve