resident worden in portugal

Iedereen die langer dan 3 maanden in Portugal verblijft, is verplicht zich bij het lokale gemeentehuis (de Camara) aan te melden als resident.

Alle inwoners van de EU/EEA en Zwitserland kunnen dat probleemloos doen bij het gemeentehuis. Ook een echtgenoot van buiten deze zone kan "residencia" in Portugal verkrijgen, evenals kinderen onder de 21 jaar. Dit eerste document,  "Certificado de Registo para cidadão da UE/UEE/Suiça",  is 5 jaar geldig. Om de aanvraag te doen heb je een geldig ID bewijs of paspoort nodig en een bewijs dat je inkomen hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Het certificaat kost €15.

Kort voordat dit 5 jaar geldige document verloopt, moet je zelf zorgen dat je Permanente Residentie aanvraagt. Dit keer ga je niet naar het gemeentehuis, maar moet je online of telefonisch een afspraak maken bij de SEF (de Portugese vreemdelingendienst). Daar vraag je een "Cartão de Residencia" aan. Deze is voor 10 jaar geldig en moet daarna weer verlengd worden.

Er zijn vestigingen van de SEF in Faro, Albufeira en Portimão. Voor je afspraak bij SEF dien je je ID kaart of paspoort bij je te hebben, alsook kopieën hiervan en 2 pasfoto´s met witte achtergrond. De kosten voor deze kaart zijn ook €15.

Een en ander kun je nalezen op de website van SEF.

Copyright Wonen in de Algarve