Regels voor honden in Portugal

Kom je als toerist naar Portugal en wil je je hond meenemen? Of emigreer je naar Portugal en wil je hier een hond aanschaffen of neem je je trouwe viervoeter uit het buitenland mee? In alle gevallen krijg je te maken met de regelgeving voor honden in Portugal. 

De laatste jaren heeft er een belangrijke verandering plaatsgevonden in de mentaliteit ten opzichte van gezelschapsdieren. In maart 2017 heeft Portugal een wet aangenomen die stelt dat dieren in Portugal een wettelijke status als levende wezens bezitten en dat ze juridisch beschermd worden. Dit betekent dat misbruik, nalatigheid en geweld tegen huisdieren nu strafbaar is bij wet. Er kunnen hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen worden opgelegd.

Deze nieuwe wet bepaalt ook dat huisdieren in Portugal onder begeleiding van hun baasje toegang hebben tot commerciële instellingen, waaronder winkels en restaurants, als die aangeven dat honden toegelaten worden. Wel moet een hond dan aan een korte lijn worden gehouden en mag het dier niet vrij rondlopen.                                

De wet is er, maar de cultuuromslag is nog niet 100%. Met name op het platteland van Portugal komt het helaas nog vaak voor dat dieren aan de ketting liggen en weinig of geen aandacht krijgen. Dat komt omdat de hond van oudsher een werkdier was. Je hield honden voor de bewaking, voor het hanteren van kuddes schapen en geiten en voor de jacht. Als beloning kreeg de hond te eten en drinken. Langzaam maar zeker verandert dit en zien steeds meer mensen de hond als kameraad en gezelschapsdier. 

Dit is de link naar de officiële website (in Portugees) waar men alle informatie en wetgeving kan lezen:     https://www.lpda.pt/legislacao/#Deveres%20do%20dono

                    

Honden op het strand

Er gaan veel verschillende verhalen rond over het toelaten van honden op de stranden. Dit zijn de regels: 

Op niet-concessionele en onbewaakte stranden zijn honden in principe toegestaan, zelfs tijdens het badseizoen, tenzij een bord van de gemeente anders aangeeft. Als er een verbodsbord bij het strand staat, dan moet dat voorzien zijn van een serienummer en een kennisgeving die het verbod legitimeert. Het gebruik van een lijn en het opruimen van afval en uitwerpselen is verplicht.

Stranden zonder concessies in de Algarve

LET OP: Op het gedeelte tussen Vilamoura en Vila Real de Santo António geldt een verbod op het toelaten van huisdieren tijdens het badseizoen (meestal tussen 1 juni en 30 september) op de stranden, of het nu een strand in concessie is of niet.

Praia da Carreagem, Aljezur 
Praia da Murração, Vale do Bispo
Praia da Barriga, Vale do Bispo 
Strand van Ponta Ruiva, Sagres 
Praia do Telheiro, Sagres 
Praia da Figueira, Vila do Bispo 
Praia do Valentim do Carvalho, Portimão 
Strand João de Arens, Portimão 
Praia do Barranquinho, Lagoa 
Praia da Baleeira, Albufeira 
Praia do Pinhão, Lagos 
Praia do Trafal, Loulé 
Praia da Rocha Baixinha Poente, Portimão 
Praia da Barrinha, Faro 
Praia do Homem Nu, Tavira (per boot) 
Praia Grande de Pêra, Silves 
Cacela Velha Beach, Cacela Velha 
Praia da Fábrica, Vila Nova de Cacela 
Praia Orlamar, Manta Rota 
Strand Ribeira de Altura, Vila Nova de Cacela 
Praia do Alvor , Alvor  (einde van de ingang van de jachthaven)

Regels op het strand 

Als je je hond meeneemt naar een van de stranden waar het is toegestaan, dan dien je je aan de volgende regels te houden: 

 • De hond moet aangelijnd zijn
 • Je bent verplicht geen afval, en uitwerpselen achter te laten
 • Je moet op verzoek je dierenpaspoort kunnen tonen
 • Dieren die gewond of ziek zijn, loops of drachtig zijn, mogen niet op het strand komen.
 • In het geval van potentieel gevaarlijke hondenrassen is het gebruik van een muilkorf verplicht, naast de korte lijn (tot 1 meter lang). Deze dieren moeten geregistreerd zijn en een vergunning hebben, en de houders moeten het respectievelijke bewijsstuk kunnen tonen. 

Het niet naleven van deze regels en de aanwezigheid van honden op concessiestranden waar het verboden is, kan leiden tot boetes tot 2500 euro. De instantie die verantwoordelijk is voor de inspectie op de stranden in concessie is de Scheepvaartpolitie.

                       

Honden in de auto en in het openbaar vervoer

in de auto

In de auto mag je hond mee op de achterbank met een daarvoor geschikte autogordel. Ook mag hij in een gesloten kooiconstructie vervoerd worden.

in de trein

Het vervoer van een hond in de trein is toegestaan ​​na aanschaf van een eigen vervoerbewijs in de volgende treinen:

 • Alfa Pendular en Intercidades: volledige ticketbetaling (uitsluitend te koop aan loketten);
 • Regionaal en InterRegionaal: betaling van een half ticket (uitsluitend te koop aan loketten).
 • Op stadstreinen vanuit Lissabon, Porto en Coimbra  is het vervoer gratis.

Verder moet het dier gemuilkorfd en aan een korte lijn vervoerd worden, vergezeld van het respectievelijke vaccinatieboekje en de relevante vergunning. Om het welzijn en het comfort van alle klanten te garanderen, mag het dier geen zitplaats bezetten. Voor meer info zie cp.pt

Het vervoer is gratis als het dier getransporteerd wordt in een geschikte  container die als handbagage gedragen kan worden.

in bus en taxi

Er is geen nationale wetgeving m.b.t. het vervoer van honden in de bus of taxi. Er zijn veel busmaatschappijen waar je je hond, gemuilkorfd en kort aangelijnd, mag meenemen. Soms zijn hier kosten aan verbonden. Sommige taxi-chauffeurs staan het vervoer van een hond ook toe. Dus voor zowel bus and taxi, moet je van tevoren informeren naar de mogelijkheden.

Registratie van honden 

Het is verplicht om een hond te voorzien van een elektronische identificatiechip en deze te registreren in de landelijke database van Portugal (Sira of Sicafé). Verder is het rabiësvaccin verplicht voor honden ouder dan 3 maanden en dit dient, afhankelijk van het gebruikte vaccin,  jaarlijks of om de 3 jaar te worden herhaald.  

Ook moet je je huisdier inschrijven bij de Junta de Freguesia in je woonplaats. Er is hiervoor een klein bedrag aan belasting verschuldigd en de registratie dient jaarlijks hernieuwd te worden.                

Potentieel gevaarlijke hondenrassen

Om de openbare veiligheid te waarborgen, werd de wetgeving in 2013 geactualiseerd (Decreet 46/2013) om het risico dat deze dieren kunnen vormen te verminderen. Voor de toepassing van deze wet zijn potentieel gevaarlijke honden:

 • Honden die een persoon hebben gebeten, aangevallen of verwond
 • Honden die een ander dier ernstig hebben verwond of gedood
 • Honden van specifieke rassen (of gekruist met een van de gespecificeerde rassen). Deze rassen zijn onder meer: Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Tosa Inu, Rottweiler, American Staffordshire Terrier, Pit Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier.

De eigenaar van de hond moet in het bezit zijn van een speciale vergunning, die wordt afgegeven door de Junta de Freguesia. Om de vergunning aan te vragen moet de eigenaar van de hond: 

 • minimaal 18 jaar oud zijn
 • voldoen aan de eisen voor de huisvesting van het dier, de geïmplementeerde beveiliging en de historische agressiviteit van de hond
 • geen strafblad hebben
 • een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering hebben
 • de vergunning moet worden aangepast als de eigenaar verhuist en kan te allen tijde door de autoriteiten worden gevraagd.

De vergunninghouder is verantwoordelijk voor:

 • de veiligheid van de hond en het voorkomen van ontsnapping
 • het plaatsen van een bord bij de ingang van het pand waarin duidelijk staat dat er een potentieel gevaarlijke hond op het terrein is
 • de hond nooit alleen op een openbare plaats laten
 • in het openbaar de hond altijd aan de lijn en tuig houden; de lijn mag niet meer dan een meter lang zijn. 
 • het volgen van een socialisatietraining met een DGV-gecertificeerde trainer wanneer de hond 6-12 maanden oud is (dit is vereist om een ​​verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten). De Rottweiller Clube de Portugal heeft meer informatie (in het Portugees).

Meer (Portugeestalige) informatie is te vinden op de website van de DGV.

Preventie van ziekten door teken en muggen

Er zijn een aantal zeer vervelende en soms dodelijke ziekten die een hond kan oplopen door contact met besmette muggen of teken. De kans om daarvan ziek te worden kan grotendeels voorkomen worden door het toepassen van enkele preventieve middelen.

Een van de gevaarlijkste ziekten is Leishmaniose. Dit wordt veroorzaakt door een parasiet  die wordt overgebracht door zandvliegen. Dit zijn kleine, stekende muggen die van mei tot oktober actief zijn. Als preventie kun je een speciale tekenband zoals Scalibor gebruiken, of pipetjes die een kortere tijd werkzaam zijn. Ook bestaat er een vaccin hiertegen. De bescherming tegen zandvliegen is helaas nooit 100% effectief. Het is daarom raadzaam je hond in de ochtend- en avondschemering binnen te houden, wanneer de muggen het meest actief zijn.

Copyright Wonen in de Algarve