Regels voor honden in Portugal

Kom je als toerist naar Portugal en wil je je hond meenemen? Of emigreer je naar Portugal en wil je hier een hond aanschaffen of neem je je trouwe viervoeter uit het buitenland mee? In alle gevallen krijg je te maken met de regelgeving voor honden in Portugal. 

De laatste jaren heeft er een belangrijke verandering plaatsgevonden in de mentaliteit ten opzichte van gezelschapsdieren. In maart 2017 heeft Portugal een wet aangenomen die stelt dat dieren in Portugal een wettelijke status als levende wezens bezitten en dat ze juridisch beschermd worden. Dit betekent dat misbruik, nalatigheid en geweld tegen huisdieren nu strafbaar is bij wet. Er kunnen hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen worden opgelegd.

Deze nieuwe wet bepaalt ook dat huisdieren in Portugal onder begeleiding van hun baasje toegang hebben tot commerciële instellingen, waaronder winkels en restaurants, als die aangeven dat honden toegelaten worden. Wel moet een hond dan aan een korte lijn worden gehouden en mag het dier niet vrij rondlopen.                                

De wet is er, maar de cultuuromslag is nog niet 100%. Met name op het platteland van Portugal komt het helaas nog vaak voor dat dieren aan de ketting liggen en weinig of geen aandacht krijgen. Dat komt omdat de hond van oudsher een werkdier was. Je hield honden voor de bewaking, voor het hanteren van kuddes schapen en geiten en voor de jacht. Als beloning kreeg de hond te eten en drinken. Langzaam maar zeker verandert dit en zien steeds meer mensen de hond als kameraad en gezelschapsdier. 

Dit is de link naar de officiële website (in Portugees) waar men alle informatie en wetgeving kan lezen:     https://www.lpda.pt/legislacao/#Deveres%20do%20dono

                    

Honden op het strand

Er gaan veel verschillende verhalen rond over het toelaten van honden op de stranden. Dit zijn de regels: 

Op niet-concessionele en onbewaakte stranden zijn honden in principe toegestaan, zelfs tijdens het badseizoen, tenzij een bord van de gemeente anders aangeeft. Als er een verbodsbord bij het strand staat, dan moet dat voorzien zijn van een serienummer en een kennisgeving die het verbod legitimeert. Het gebruik van een lijn en het opruimen van afval en uitwerpselen is verplicht.

Stranden zonder concessies in de Algarve

LET OP: Op het gedeelte tussen Vilamoura en Vila Real de Santo António geldt een verbod op het toelaten van huisdieren tijdens het badseizoen (meestal tussen 1 juni en 30 september) op de stranden, of het nu een strand in concessie is of niet.

Praia da Carreagem, Aljezur 
Praia da Murração, Vale do Bispo
Praia da Barriga, Vale do Bispo 
Strand van Ponta Ruiva, Sagres 
Praia do Telheiro, Sagres 
Praia da Figueira, Vila do Bispo 
Praia do Valentim do Carvalho, Portimão 
Strand João de Arens, Portimão 
Praia do Barranquinho, Lagoa 
Praia da Baleeira, Albufeira 
Praia do Pinhão, Lagos 
Praia do Trafal, Loulé 
Praia da Rocha Baixinha Poente, Portimão 
Praia da Barrinha, Faro 
Praia do Homem Nu, Tavira (per boot) 
Praia Grande de Pêra, Silves 
Cacela Velha Beach, Cacela Velha 
Praia da Fábrica, Vila Nova de Cacela 
Praia Orlamar, Manta Rota 
Strand Ribeira de Altura, Vila Nova de Cacela 
Praia do Alvor , Alvor  (einde van de ingang van de jachthaven)

Regels op het strand 

Als je je hond meeneemt naar een van de stranden waar het is toegestaan, dan dien je je aan de volgende regels te houden: 

  • De hond moet aangelijnd zijn
  • Je bent verplicht geen afval, en uitwerpselen achter te laten
  • Je moet op verzoek je dierenpaspoort kunnen tonen
  • Dieren die gewond of ziek zijn, loops of drachtig zijn, mogen niet op het strand komen.
  • In het geval van potentieel gevaarlijke hondenrassen is het gebruik van een muilkorf verplicht, naast de korte lijn (tot 1 meter lang). Deze dieren moeten geregistreerd zijn en een vergunning hebben, en de houders moeten het respectieve bewijsstuk kunnen tonen. 

Het niet naleven van deze regels en de aanwezigheid van honden op concessiestranden waar het verboden is, kan leiden tot boetes tot 2500 euro. De instantie die verantwoordelijk is voor de inspectie op de stranden in concessie is de Scheepvaartpolitie.

                       

Honden in het openbaar vervoer

in de trein

Het vervoer van een hond in de trein is toegestaan ​​na aanschaf van een eigen vervoerbewijs in de volgende treinen:

  • Alfa Pendular en Intercidades: volledige ticketbetaling (uitsluitend te koop aan loketten);
  • Regionaal en InterRegionaal: betaling van een half ticket (uitsluitend te koop aan loketten).
  • Op stadstreinen vanuit Lissabon, Porto en Coimbra  is het vervoer gratis.

Verder moet het dier gemuilkorfd en aan een korte lijn vervoerd worden, vergezeld van het respectievelijke vaccinatieboekje en de relevante vergunning. Om het welzijn en het comfort van alle klanten te garanderen, mag het dier geen zitplaats bezetten. Voor meer info zie cp.pt

Het vervoer is gratis als het dier getransporteerd wordt in een geschikte  container die als handbagage gedragen kan worden.

in de bus en taxi

Er is geen nationale wetgeving m.b.t. het vervoer van honden in de bus of taxi. Er zijn veel busmaatschappijen waar je je hond, gemuilkorfd en kort aangelijnd, mag meenemen. Soms zijn hier kosten aan verbonden. Sommige taxi-chauffeurs staan het vervoer van een hond ook toe. Dus voor zowel bus and taxi, moet je vantevoren informeren naar de mogelijkheden.

Registratie van honden 

Het is verplicht om een hond te voorzien van een elektronische identificatiechip en deze te registreren in de landelijke database (Sira of Sicafé). Verder is het rabiësvaccin verplicht voor honden ouder dan 3 maanden en dit dient jaarlijks te worden herhaald.  

Ook moet je je huisdier inschrijven bij de Junta de Freguesia in je woonplaats. Er is hiervoor een klein bedrag aan belasting verschuldigd en de registratie dient jaarlijks hernieuwd te worden.                        

Verboden hondenrassen

De volgende rassen of kruisingen ermee zijn als "potentieel gevaarlijk" bestempeld  in Portugal: Filo Brasiliero, American Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër, Dogo Argentino, Japanse Tosa Inu en Pit Bull Terriër.

Deze hondenrassen mogen niet ingevoerd worden, er mag niet mee gefokt worden en je moet er een vergunning voor hebben. Buiten moeten ze een muilkorf dragen en kort aangelijnd worden. 

Copyright Wonen in de Algarve