je rijbewijs in Portugal

Hoe zit dat nu met je rijbewijs als je in Portugal woont?

Kom je officieel in Portugal wonen, dan dien je je buitenlands rijbewijs binnen 60 dagen bij het IMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes) te laten registreren op je nieuwe adres. Dat wil dus zeggen dat het (nog niet) ingewisseld moet worden voor een Portugees rijbewijs. Het IMT voor de Algarve ligt in Faro. Het document dat je daar ontvangt dien je bij je rijbewijs te bewaren en aan de autoriteiten te tonen als die naar je rijbewijs vragen. Je rijbewijs blijft geldig tot de datum die erop vermeld staat.

Hier is de link naar de betreffende pagina van de IMT: http://www.imt-ip.pt/sites/IMTT/Portugues/Condutores/TrocaCartaConducao/PaisesEspacoEconomicoEuropeu/Paginas/PaisesdoEspacoEconomicoEuropeu.aspx

Daar vind je ook welke documenten je mee moet nemen voor de registratie van je rijbewijs. (formulier Modelo 13 IMT, je rijbewijs plus een kopie daarvan, legitimatie, bewijs van residentie in Portugal). Je moet zelf, persoonlijk, naar het IMT toe voor de registratie van je buitenlandse rijbewijs.

Vervalt je rijbewijs, dan moet je het (vanaf 6 maanden van tevoren) inwisselen voor een Portugees rijbewijs. Hiervoor heb je een doktersverklaring nodig indien je 50 plusser bent. Het handigst regel je e.e.a. via een rijschool in Portugal. Zij zorgen voor de juiste paperassen en je krijgt je nieuwe Portugese rijbewijs thuisgestuurd via de post.

Je mag overigens ook direct je rijbewijs omwisselen voor een Portugees exemplaar.


Copyright Wonen in de Algarve