Zo koop je een auto in Portugal

Als buitenlander kun je in Portugal een auto kopen als je beschikt over de volgende zaken:

  • Een bewijs van Portugese domicilie (een huurovereenkomst, aankoopbewijs van onroerend goed of bewijs van residentie);
  • een fiscaal nummer (NIF);
  • Een identiteitsbewijs

Net als in andere EU-landen, gebeurt de aankoop van een nieuwe auto rechtstreeks bij de handelaar van het merk van je keuze. De dealer zorgt dan voor de registratie van je aankoop bij de relevante autoriteiten. Hij kan je ook een onderhoudscontract voor de auto aanbieden en je eventueel helpen bij het vinden van een verzekering.

In Portugal is de auto zelf verzekerd en niet de aangewezen chauffeurs. Je kunt je auto dus zonder zorgen uitlenen aan je familie of vrienden.

Tweedehands auto kopen

Gebruikte auto's heten in het Portugees : automóvel (of carro) "segunda mão" of "usado". Je kunt een tweedehands auto kopen bij een van de vele "stands" of van een particulier. Als je er een via een handelaar koopt dan is deze verplicht je minimaal 1 jaar garantie te geven. Ook regelt hij dat de auto op jouw naam wordt geregistreerd. Als je via een particulier wil kopen is dat vaak goedkoper, maar je moet wel een aantal zaken goed in de gaten houden en de procedure is iets bewerkelijker.

Grote websites waar je veel gebruikte auto´s kunt vinden zijn: standvirtual.com, olx.pt en auto.sapo.pt

                 

Waar moet je op letten als je van een particulier koopt?

  • controleer de auto op mankementen
  • controleer of het kentekenbewijs (DUA - Documento único automóvel) correct is: juiste eigenaar, juist kenteken e.d.
  • controleer hoeveel wegenbelasting (IUC - Imposto Único Circulação) er per jaar betaald moet worden voor de auto en of de verkoper deze voor het lopende jaar betaald heeft. Wegenbelasting is jaarlijks verschuldigd in de maand waarin de auto voor het eerst geregistreerd werd. 
  • controleer of de periodieke keuring (IPO - Inspeção Periódica Obrigatória) is verricht en hoe lang deze nog geldig is. De keuring moet uiterlijk op de datum (dag en maand) van 1e registratie verricht zijn. Lees hier alles over de verplichte autokeuring in Portugal. 

Heb je alles gecheckt en ben je een prijs overeengekomen, dan zijn er een paar mogelijkheden om van eigenaar te wisselen.

  • Je kunt samen met de verkoper naar het loket van het Conservatoria of naar een Loja de Cidadão gaan, waar je voor €65 de overdracht kunt laten registreren.
  • Je kunt samen met de verkoper naar een plaatselijke verzekeringsagent, advocaat, solicitor of notaris gaan die de overdracht tegen betaling kan regelen. Prijsvergelijk kan zeker lonen. De kosten voor de overdracht worden normaliter door de koper betaald. Deze optie is weliswaar duurder, maar vaak handiger en dichterbij. Bovendien kan deze tussenpersoon controleren of er geen schulden op de auto zijn geregistreerd.
  • Koper of verkoper kan ook alleen de overdracht laten registreren, nadat de auto gekocht is. Daarvoor vul je samen een formulier in -Requerimento de registo -  Hier wordt alle informatie m.b.t. de auto ingevuld, alsmede de gegevens van koper en verkoper. Beide partijen dienen het formulier te ondertekenen. Dit ondertekende formulier dient vergezeld te worden van een kopie van een geldig ID bewijs van beide partijen. Het formulier moet binnen 60 dagen geregistreerd worden, op straffe van een verdubbeling van de kosten. Het is overigens in het belang van de verkoper om dit zo snel mogelijk te doen, want tot die tijd blijft hij/zij de juridische eigenaar en blijft aansprakelijk voor wat betreft ontstane boetes en ongevallen.

Vergeet niet te zorgen voor tijdige verzekering van de auto. Dit kan bij een van de lokale verzekeringskantoren, bij je bank, maar ook online bij verzekeringen zoals bijvoorbeeld LOGO.pt. Deze laatste optie is meestal de goedkoopste.

Na enige tijd (dit kan een paar weken duren) krijg je via de post het nieuwe kentekenbewijs (DUA) op jouw naam toegestuurd. Controleer dan nogmaals of alle gegevens correct zijn vermeld.


Copyright Wonen in de Algarve