Caracois - slakken eten in Portugal

Caracóis - slakken eten in Portugal

Wat Escargots in Frankrijk zijn, zijn caracóis in Portugal. Caracóis, Portugees voor slakken, zijn kleiner dan hun Franse neven en de lokale bevolking en ook veel buitenlanders, zijn er helemaal gek op. Je kunt ze alleen eten tijdens de lente en de zomer, want het is een seizoensgebonden gerecht. Terwijl slakken worden beschouwd als een delicatesse in Frankrijk, worden ze hier in Portugal als volksgerecht beschouwd.

                             

Kijk uit naar het bord: "Há Caracois" en probeer het eens. Meestal worden ze geserveerd met brood met boter en ze gaan heel goed samen met een lekker koud biertje. Om ze te eten, zuig je ze uit hun huisje, of je gebruikt een tandenstoker om ze er uit te wippen. Sommigen gebruiken zelfs een stekel van de Agave plant om ze te eten.

Traditioneel worden caracóis gegeten op 1 mei bij de viering van de Portugese dag van de arbeid.

Als je ze een keertje zelf wil klaarmaken, dan volgt hier het recept:

Koop of zoek ongeveer 1 kg verse caracóis. Voor de ultieme ervaring sta je natuurlijk vroeg op en ga je zelf op zoek naar de kleine slakjes.

Als je genoeg "wilde" slakken verzameld hebt, moet je ze eerst voorbereiden voor de kookpot. Hier in de Algarve en waarschijnlijk in het hele land, ondergaan de slakken een 'reinigingsproces'. Bewaar ze een week of 2 in jute of netzakken (of een andere geschikte plek waaruit ze niet kunnen ontsnappen), onder toevoeging van enkele takjes tijm en tarwemeel of aardappelschijfjes om ze te ontdoen van giftige stoffen en ze een beetje vet te mesten. Alleen dan zijn ze klaar om te koken. Deze procedure is niet nodig als je gekweekte slakken koopt.

Op de dag dat ze worden gekookt, moet je de caracóis eerst een half uur in ruim water doen, om het korstje bij de opening van het slakkenhuisje te verwijderen. Let op: de slakken zijn behoorlijk actief en je moet ervoor zorgen dat ze niet kunnen ontsnappen. Zodra alle slakken uit hun schelp zijn gekomen, was je ze in koud water met een beetje azijn, totdat het water helder blijft. De slakkenhuisjes voelen dan niet meer glad aan. Gooi alle slakken die in hun huisje blijven zitten weg.

Ten slotte doe je ze in een grote pan met water (ze moeten net onder water staan) en voeg een citroenschil, 1 tak gedroogde oregano, 1 takje verse rozemarijn en tijm, 1 pepertje, 5 teentjes knoflook en een bouillonblokje toe. * Belangrijk: geen zout toevoegen tijdens de eerste 10 minuten, want anders trekken de slakken zich terug in hun schelpen.

Laat de slakken onafgedekt koken op middelhoog vuur, gedurende ongeveer 20 minuten koken. Een grote schuimbel zal zich tijdens het koken vormen. Dit is normaal en zal uiteindelijk verdwijnen. Het is handig een grotere pan te gebruiken om dit schuim de ruimte te geven.

 Dien ze tenslotte op in een grote schaal of in individuele kommetjes met bijbehorende lege kom voor de lege schelpen. Om de slakken uit hun schelp te halen, kun je bijvoorbeeld een tandenstoker gebruiken. Dit is finger food, dus zorg ervoor dat er genoeg servetten zijn! Serveer met een koud biertje en brood met boter.

terug naar de index

Copyright Wonen in de Algarve