uit eten in Portugal


De beste tips voor het uit eten gaan in Portugal

Uit eten gaan is niet alleen een leuke sociale gebeurtenis in Portugal, met lekker eten, maar uit eten, maar het is ook nog eens zeer betaalbaar. Tenminste als je een beetje verder kijkt dan de drukke toeristische trekpleisters. Er zijn vele restaurants, zelfs in de kleinste dorpjes, en de meerderheid van de Portugese eethuisjes zal je zelden teleurstellen.

Voor degenen onder jullie die niet zo ervaren zijn met uit eten in Portugal, zijn hier enkele praktische tips en adviezen.

* Als je eenmaal hebt plaats genomen in een restaurant, wordt het "couvert" naar de tafel gebracht. Als je ze niet wilt, zeg dat dan alsjeblieft meteen. Het gaat meestal om brood met boter, sardine pasta en soms kaas. Hiervoor betaal je tot ongeveer 2 euro per persoon extra. Maar soms brengen ze ook garnalen, ham of andere mini-snackjes en die kunnen een stuk meer kosten.

* De dagmenu´s staan meestal niet op de kaart, maar worden mondeling aan tafel verteld of op een bord bij de ingang van het restaurant vermeld. Als je niet zeker weet waar het te vinden is, vraag dan naar de "prato do dia". In sommige restaurants kunt je kiezen tussen verschillende dagschotels, die altijd vers bereid worden en meestal goedkoper zijn dan wanneer je á la carte besteld. De meeste restaurants bieden een prato do dia alleen tijdens de lunch aan. Ze kosten gewoonlijk tussen de € 8 en € 10, en dat is dan meestal inclusief brood en olijven, hoofdgerecht, wijn of bier of frisdrank, dessert en koffie!

* De bijlagen staan meestal niet apart vermeld op het menu. Het kunnen frieten, aardappelen of rijst zijn, en soms is er een kleine salade. Meestal zullen er geen verse groenten worden geserveerd. Als je dat wel graag erbij zou willen, vraag dan of ze "legumes" hebben.

                            

* Je zult meestal niet teleurgesteld worden als je de huiswijn bestelt (Vinho da casa). De kwaliteit is goed en de prijs ook! Deze wijn wordt meestal geserveerd in een karaf (jarro). Er is rode wijn (vinho tinto), witte wijn (vinho branco) en vinho verde (groene wijn - jonge mousserende wijn).

* Als je water bij je maaltijd wilt, is het handig om te weten dat je de keuze hebt tussen "agua natural" (op kamertemperatuur), "agua fresca" (gekoeld), "agua sem gas" (water zonder prik) of "agua com gas " (water met bubbels).

* Naar onze smaak, wordt het vlees hier soms te lang gebakken. Dus als je je steak of lamsvlees niet doorbakken wil, bestel het dan "medio" of zelfs "mal passado".

* Wat wij een goede biefstuk noemen, is hier soms moeilijk te vinden. Een goed alternatief is "costeleta de vaca" - een mals stukje rundvlees dat lijkt op een grote kotelet met been. 

* De porties in vele Portugese restaurants zijn vaak erg groot. Veel arbeiders komen hier voor de lunch en ze zijn erg hongerig! Als je niet zo veel wil eten, of als je voor kinderen bestelt, is het vaak interessant om een halve portie bestellen: een "meia dose".

* In sommige restaurants betaal je voor je vlees of vis op basis van gewicht (zie menu kaart). Om teleurstelling op de rekening te voorkomen, is het raadzaam om op voorhand te weten hoe zwaar je stuk is.

* De temperatuur van het eten is soms niet warm genoeg naar onze smaak. Als je bijvoorbeeld wil dat de soep erg warm is, dan vraag om het "bem quente" (uitgesproken: Beng kente) te serveren.

* Fooien worden zeker gewaardeerd, maar zijn niet verplicht. Ben je tevreden met eten en service dan is een fooi tussen 5 en 10 % heel mooi.

* Lunchtijd is tussen 12 en 3 uur en voor het diner kun je niet komen opdagen voor 19:00 uur. Veel Portugezen gaan ´s avonds tussen 8 en 9 uur eten - vooral in de zomer.

terug naar de index

Copyright Wonen in de Algarve