De heerlijke wijnen van Portugal

De heerlijke wijnen van Portugal

Als je aan wijn denkt, leggen de meeste mensen geen directe link naar Portugal. De wijnen uit dit land zijn relatief onbekend in de wereld. 
Geen enkel ander land heeft zo veel inheemse druivensoorten (wel 250!), waaronder Touriga Nacional, Touriga Franca, Trincadeira, Aragonez, Baga, Arinto en Castelão. 

Dit enorme palet van verschillende druiven werd in Portugal geïntroduceerd tijdens de lange geschiedenis van het wijn maken, die zelfs teruggaat tot de bronstijd. Feniciërs, Romeinen, Moren, Duitsers, Fransen en Spanjaarden hebben hier allemaal hun sporen achtergelaten. Vervolgens bleef Portugal eeuwen geisoleerd, waardoor verdere uitwisseling met andere wijnproducerende landen verhinderd werd. Daarom concentreerden Portugese telers zich op de fijne smaken die in hun eigen druivensoorten te vinden zijn. 

Terwijl een groot deel van de wijnwereld zich concentreert op Cabernet Sauvignon en Chardonnay, kunnen wijnliefhebbers in Portugal genieten van een onderscheidend en indrukwekkend scala aan verschillende smaken.

Sinds de toetreding van Portugal tot de EU is de export van wijn gegroeid. De laatste decennia is er op het vlak van wijnwetgeving, technologie en verbouwingsmethoden veel verbeterd. Er is circa 250.000 hectare met druivenstokken beplant. 

speciale wijnen

Naast de witte, rode en roséwijnen hebben we hier in Portugal een paar extra's: Er is portwijn (een wijn versterkt met brandewijn), er is Madeira (versterkte wijn van het eiland Madeira), we hebben Moscatel (een likeurwijn van het schiereiland Setúbal) en dan is er een Vinho Verde (een frisse mousserende zeer jonge wijn). Zoveel om uit te kiezen!

           

Koop deze poster

Een van de bekendste wijnregio's van Portugal is de Douro. Hier ligt de oorsprong van Portwijnen en het is een heel mooi wijnbouwgebied. Sinds de jaren negentig worden er ook enkele geweldige zachte, donkere, rode wijnen gemaakt in deze regio, die internationale erkenning hebben gekregen. Andere belangrijke wijnregio's zijn Dão, Palmela en Alentejo.

Vinho Verde verdient een extra vermelding. Deze wijn komt uit de Minho-regio in het noorden van Portugal en is een zeer verfrissende, pittige, jonge wijn met weinig alcohol (9%) en goed gekoeld, is het een vooral in de zomer een heerlijke drank.

verschillende wijnkwaliteiten

  1. Vinho de Mesa (Vinho de Portugal) is tafelwijn en het meest eenvoudig. Wijnen in deze groep kennen weinig eisen betreft kwaliteit. Er bestaat geen maximale opbrengst per hectare en ook de keuze van druivensoorten is vrij. Soms wordt er wel goede kwaliteitswijn als tafelwijn op de markt gebracht, maar daar kiezen die producenten bewust voor omdat zij niet aan bepaalde regels (willen) voldoen die gelden voor hoger geclassificeerde wijn.
  2. Vinho Regional (VR of Indicação Geográfica Protegida (IGP) - Beschermde geografische aanduiding - BGA) Dit is wijn van het niveau landwijn, waarbij deze moet voldoen aan criteria zoals een minimum alcohol-percentage, maximale opbrengst per hectare enz. Dit verschilt per regio. Ook hier zijn er producenten die meer vrijheid willen en bijvoorbeeld de blend van verschillende druivenrassen zelf willen kiezen of andere rassen willen gebruiken, die onder de DOC niet zijn toegestaan.
  3. IPR (Indicação de Proveniência Regulamentada - aanduiding van gereglementeerde herkomst). Dit is eigenlijk de wachtkamer (minimaal 5 jaar) voor wijnen die willen promoveren naar de DOC/DOP klasse. Geografisch gebonden wijnen met een eigen karakter
  4. DOC/DOP (Denominação de Origem Controlada - gecontroleerde oorsprongsbenaming) Dit is de hoogste kwaliteitsaanduiding in Portugal. Er zijn 31 DOC's. Voor deze kwaliteitsgroep gelden strikte regels. De grenzen van deze DOC's zijn wettelijk vastgelegd. Ook de duur van lagering op fust is vastgelegd, evenals een organoleptische en analytische proef. Denominação de Origem Protegida (DOP) (beschermde oorsprongsbenaming) is de meer recente kwalificatie van producten, ingevoerd door de Europese Unie in 1992, ter bescherming tegen namaak.

Langzaamaan krijgen de ondergewaardeerde Portugese wijnen wereldwijd meer erkenning. Als je op zoek bent naar "regionale"  (al voor minder dan € 10) en "DOC" (al voor minder dan € 20) benamingen, zul je zeker een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding krijgen. Veel van de regionale wijnen in Portugal zijn een koopje vergeleken met de prijzen van Franse en Italiaanse concurrenten. We hebben zoveel geluk dat we hier wonen!

                    

Als je een wijntje in Portugal wil bestellen of kopen is het ook handig om een paar belangrijke termen te kennen: Branco (wit), Tinto (rood), Doce (zoet) en Seco (droog).

Proost! of in het Portugees Saúde!  Of, zoals sommige mannen het ginnegappend zeggen: "À nossa saúde e que as nossas mulheres nunca fiquem viúvas" (Op onze gezondheid en mogen onze vrouwen nooit weduwe worden!)
Copyright Wonen in de Algarve