De jagers van de Algarve

Veel hondenbezitters in de Algarve geven hun hond de naam Diana, de beschermheilige van de jagers. Jagen is een oude traditie in Portugal en wordt hier vandaag de dag nog steeds beoefend door veel mannen en een paar vrouwen. Het afschieten van vogels en wild was altijd een welkome gelegenheid om het gezin te voeden met iets anders dan varkensvlees of kip. Tegenwoordig zijn de regels strenger en staat natuurbehoud hoog op de agenda. De organisatie van een jacht wordt zeer serieus genomen.

Jagen is voor velen misschien een ergernis, maar voor de caçadores betekent jagen ook genieten van de natuur, wandelen over het platteland en daarnaast is het een heel sociaal gebeuren. Na de ochtendjacht is er meestal een gemeenschappelijke lunch in het clubhuis of in een plaatselijk restaurant, waar de jagers elkaar ontmoeten, eten, drinken en praten over hun ervaringen.

Het jachtseizoen loopt van 15 augustus tot 28 februari. De jagers zijn over het algemeen actief op donderdag, zondag en op feestdagen.

Om te mogen jagen in Portugal moet je slagen voor een theorie-examen en een wapenvergunning van de PSP-politie in je bezit hebben. Voor de Algarve is de overkoepelende autoriteit de Federação de Caçadores do Algarve (www.fcalgarve.pt). De jachtvergunning krijg je niet zo maar en er zijn nogal wat verplichtingen en kosten voor de jagers.

De wet

Er staat duidelijk in de wet dat jagen NIET is toegestaan ​​binnen:

• 100 meter van snelwegen, rijkswegen (EN) en spoorlijnen
• 250 meter van tuinmuren, schuren, wegen en huizen
• 500 meter (verhoogd van 250 meter) van stranden, scholen, ziekenhuizen, gevangenissen, weeshuizen, bejaardentehuizen, militaire installaties, kinderopvang, elektrische voorzieningen, vuurtorens, rivierhavens, luchthavens, toeristische complexen, campings, sporthallen, industriële complexen en dierenasielen.

Als er gelegenheidsjagers zijn die zich niet aan de wet houden, kun je voor hulp een beroep doen op de GNR.

Als je een groot landgoed bezit en jagers volledig van je land wilt weren, dan kun je  een vergunning aanvragen om borden met 'verboden te jagen' aan de grenzen van je land te plaatsen. Vraag hierover meer informatie bij jouw plaatselijke Camara.

De borden

Als je door het landschap loopt zul je zeker de rood-witte bordjes opmerken en je wellicht hebben afgevraagd waar die voor dienen. Dit is wat ze betekenen:

 aangewezen jachtgebied  jagen alleen met toestemming van eigenaar
jagen verboden

terug naar de index

Copyright Wonen in de Algarve