Heerlijke sinaasappels uit de algarve


sinaasappels uit de Algarve, proef de zoete zonneschijn

In het midden van de winter, wanneer de natuur slaapt in het noordelijke deel van Europa, dragen de altijd groene sinaasappelbomen vruchten en lijkt het alsof een miljoen kerstbomen met fel oranje ballen de landelijke Algarve versieren. Adembenemend!

Als je in het vroege voorjaar door de westelijke Algarve rijdt met het autoraampje open (ja dat kan hier!) ruikt je de hemelse, zalige geur van de bloeiende sinaasappelbomen. Silves, de voormalige hoofdstad van de Algarve, wordt nu beschouwd als de hoofdstad van de sinaasappel in Portugal. Er bestaat hier een goede infrastructuur voor irrigatie en bovendien vind vind je hier de meeste uren zonneschijn van Europa. Dat is de reden waarom de sinaasappels uit de Algarve, en in het bijzonder uit de regio Silves, zo vol zitten met zoet sap en vitamine C. Door de gemeente Silves loopt de "Rota da Laranja" - een route die je kunt volgen. Deze gemeente alleen al levert 40% van de totale citrusproductie van heel Portugal.

                 

Sinaasappels zijn waarschijnlijk afkomstig uit China en werden er al verbouwd sinds 2500 voor Christus. Ze werden in de 16e eeuw door Portugese handelaren naar Europa gebracht. In sommige landen draagt de vrucht nog steeds een naam die ons doet denken aan die tijd. Bijvoorbeeld in het Grieks heet een sinaasappel "Portokali" en in het Albanees is het een "portokall".
 
De regio Algarve produceert gemiddeld tussen de 250.000 en 300.000 ton sinaasappelen per jaar. Iedereen die de Algarve bezoekt, vindt er tal van kraampjes langs de weg waar ze sinaasappelen verkopen. Dit fruit is hier erg goedkoop en het smaakt heerlijk! En als je ze niet allemaal kunt eten, maar je er sap van. Hier vindt je een speciale recept voor sinaasappel cheesecake met kardemom:  

https://arecipeforgluttony.wordpress.com/2013/06/19/orange-cheesecake-with-cardamom/

                               

wist je dit al over sinaasappels?

 • De vrucht werd in sommige talen "appel van China" genoemd: in het Duits (Apfelsine) en Nederlands (sinaasappel of appelsien). 
 • De zoete sinaasappel is de vrucht van de Citrus sinensis.
 • Sinaasappels groeien nergens in het wild, want het is een hybride kruising tussen een pomelo (25%) en een mandarijn (75%)
 • Alle sinaasappelbomen zijn ge├źnt.
 • Sinaasappelbomen hebben veel zon, water en gematigde temperaturen (15,5 - 29 graden C) nodig.
 • Elk deel van de vrucht is eetbaar.
 • Sinaasappelen zitten vol met vitamine C.
 • Vanwege het hoge gehalte aan brandbare olie in sinaasappelschil, zijn gedroogde schillen ideaal om een vuurtje te starten.
 • Marineer en kook varkensschouder of varkenshaas eens in verse jus d'orange. Hemels!
 • Zest je sinaasappels en bedek de zest met wodka. Zo verkrijg je een heerlijk sinaasappelextract.
 • Gebruik sinaasappelsap in plaats van een deel van de azijn in een salade dressing - een geweldige manier om een licht zoete smaak toe te voegen en om de smaak van de azijn in evenwicht te brengen.
 • Sinaasappelschillen kunnen worden gekonfijt en vormen dan een heerlijke, pittige traktatie.

terug naar de index

Copyright Wonen in de Algarve