De negatieve kanten van Portugal

Uiteraard is Portugal een fantastisch land. Duizenden mensen worden elk jaar verliefd op dit prachtige stukje aarde. Zelf wonen we al met veel plezier sinds 2007 in de Serra van de Algarve. Er zijn tal van positieve kanten aan het wonen in Portugal (lees de rest van deze website er maar op na), maar zelfs dit paradijsje heeft ook een paar negatieve kanten: zaken die irritant en frustrerend kunnen zijn en je soms onverwacht kunnen overvallen. Hier een paar van mijn ervaringen:

Bureaucratie

Het kan zeer lang duren om bepaalde zaken in Portugal geregeld te krijgen. Bijna iedereen die hier wil komen wonen krijgt er wel mee te maken: overheidsdiensten. Of het nu gaat om het invoeren van een auto, het registreren van je vakantieverhuur, het aanmelden voor de gezondheidsdiensten of het aanvragen van een bouwvergunning. De meeste zaken duren langer dan je van te voren verwacht en niet alle medewerkers waar je mee te maken krijgt zijn even behulpzaam.

            

Kou

Kou? Ja inderdaad! Je zou het misschien niet verwachten, maar het kan hier in de winter behoorlijk koud zijn en dan heb ik het over BINNEN. Terwijl de temperaturen in de Algarve in de winter zeer aangenaam blijven (15 tot 20 graden overdag) en nachtvorst zelden voor komt, kun je binnen in veel gebouwen soms bibberen van de kou. In de meeste huizen wordt slechts een vuurtje gestookt in de keuken en woonkamer en dat ook niet de hele dag door. In de klaslokalen zitten leerlingen en onderwijskrachten met hun jas aan. In veel bureaus werkt men ook met de jas aan. De kou zit hem vooral in de vochtigheidsgraad van de lucht binnenshuis. Hier worden dan ook veel ontvochtingsapparaten verkocht om het binnenklimaat te verbeteren en de kans op schimmelvorming te voorkomen.
Een ander punt met betrekking tot kou is de oceaan! Het water van de Atlantische Oceaan is een stuk kouder dan bijvoorbeeld de Middellandse Zee. Het warmst is het water in de late zomer en vroege herfst.

De Portugese taal

Het leren van de taal is voor velen een tegenvaller. Het is een stuk moeilijker dan de meeste mensen denken om Portugees te leren, maar de aanhouder wint. In de toeristische gebieden spreken veel mensen wel Engels, maar in het binnenland zul je toch echt moeten proberen om je in het Portugees verstaanbaar te maken, met behulp van handen en voeten of een vertaalapp op je telefoon. Ook bij officiële instanties wordt meestal geweigerd om wat anders te spreken dan Portugees.

Niet alles is goedkoper

Over het algemeen is het leven in Portugal een stuk goedkoper dan in Nederland of België. Zo kun je bijvoorbeeld zeer voordelig uit eten gaan, betaal je weinig voor je autoverzekering en wegenbelasting en de onroerendgoedbelasting is ook laag. Echter de benzineprijzen aan de pomp zijn schrikbarend hoog en ook huren, elektriciteit, water, elektrische apparatuur en auto´s zijn ronduit duur. Ook zijn de prijzen van onroerend goed flink gestegen in de laatste jaren.

            

Lawaai

Als je in een landelijke omgeving woont of in een dorpje, verwacht je waarschijnlijk geen herrie of overlast. Echter kan lawaai van hondengeblaf voor flink wat irritatie zorgen. Zelf schijnen de buren er geen last van te hebben, maar veel buitenlanders ergeren zich er groen en geel aan.

Afspraken

Wat op het eerste gezicht over komt als serene rust en een stressloos leven, kan ook een schaduwkant hebben. Het maken van een afspraak op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip schijnt voor vele Portugezen erg lastig te zijn. Het komt vaak voor dat men gewoon niet komt opdagen of pas veel later verschijnt dan afgesproken. Heel lastig en frustrerend als het om belangrijke zaken gaat. Ook komt het vaak voor dat een Portugees JA zegt omdat hij denkt dat je dan even tevreden zult zijn en hij geen NEE durft te zeggen.

Pakketjes

Een ander punt van veel ellende zijn de bezorgdiensten die jouw pakketpost niet correct of helemaal niet bezorgen. Advies: maak het de bezorger zo gemakkelijk mogelijk. Voorzie het pakje van je postadres én je (Portugese) telefoonnummer zodat de chauffeur je kan bereiken. Als je wat afgelegen woont, kun je het best een plaatselijk restaurant of een winkel als bezorgadres opgeven. Dat is bekend terrein voor de chauffeurs.     

                              

Gevaarlijke chauffeurs

In schijnbare tegenspraak met de meestal zeer gemoedelijke aard van de Portugezen, gaat er geen dag voorbij dat ik geen gevaarlijke manoeuvres in het verkeer mee maak. Men houdt van bumperkleven en speelt Russisch roulette door in te halen vlak voor onoverzichtelijke bochten of met naderende tegenliggers. Het is vaak tenenkrommend en levensgevaarlijk en het is dan ook niet verbazingwekkend dat er zo veel ongelukken gebeuren.            

Vrouwonvriendelijk

Er heerst onder de mannelijke bevolking helaas nog vaak een vrouw-onvriendelijke mentaliteit. Soms geeft men de man in het gezelschap een hand of biedt een drankje aan en negeert daarbij de vrouwelijke metgezel compleet. Het is de normaalste zaak dat mannen elkaar uitnodigen voor een drankje of een lunch, zonder vrouw. Dit soort acties maak ik althans bij ons in de "campo" (het platteland van de Algarve) mee. Wellicht is dit in de steden al veranderd.

Integratie

Het is niet gemakkelijk om volledig te integreren in de Portugese samenleving. Alhoewel je als nieuwe buur en dorpsgenoot zeer vriendelijk bejegend wordt en vaak overstelpt wordt met producten uit eigen tuin, komt het niet vaak voor dat je echt deelgenoot wordt van hun gemeenschap. Dat zal deels misschien voortkomen uit de taalbarrière, maar voor veel Portugezen blijven we toch altijd de "Estrangeiros".

Deze opsomming is tot stand gekomen uit persoonlijke ervaringen en is geenszins compleet. Uiteraard bestaan er voor alle genoemde zaken ook positieve uitzonderingen.


Copyright Wonen in de Algarve