schoorstenen Algarve
chaminé Algarve

de schoorstenen van de Algarve

Wanneer je de Algarve bezoekt, vallen de typische schoorstenen (chaminé in het Portugees) op de daken meteen op. Ze zijn er in veel verschillende vormen en maten, zijn vaak erg decoratief en zijn zeker het belangrijkste symbolische element van de Algarve.

Veel mensen geloven dat ze een erfenis zijn van de Moren die zoveel jaren over dit deel van het land hebben geregeerd, omdat ze op minaretten of zelfs miniatuurmoskeeën lijken. In feite weet niemand veel over hun oorsprong. De Moren, die hier meer dan 500 jaar woonden, bouwden toen helemaal geen schoorstenen, dus de oorsprong van de schoorstenen in de Algarve blijft een beetje een mysterie.

Wat we wel weten over het onderwerp, is dat de bouwer die de schoorsteen ontwierp, de eigenaar vroeg: "hoeveel dagen schoorsteen wil je?" Dus hoe sierlijker en gecompliceerder de schoorsteen was, hoe duurder hij was en dat betekent dat je de status van een gezin kon inschatten door naar hun schoorsteen te kijken. De minaretvorm van de schoorsteen verscheen pas eeuwen nadat de Moren de regio verlieten, maar weerspiegelt toch de Moorse invloed in Zuid-Portugal op het gebied van architectuur en versiering.

Tegenwoordig worden nieuwe huizen en gebouwen voorzien van in de fabriek geproduceerde schoorstenen, die slechts in de verte lijken op de authentieke en unieke kunstwerken van vroeger. Gelukkig zijn veel van deze originele schoorstenen nog steeds te bewonderen op de daken van veel huizen in de Algarve. De oudste dateren uit de late 17e en vroege 18e eeuw.

Gecombineerd met de strakke helderblauwe lucht en de witgekalkte muren van de bijna raamloze huizen, zijn de schoorstenen van de Algarve zeker prachtig om naar te kijken. 

terug naar de index

Copyright Wonen in de Algarve