de stranden van de algarve

stranden van de Algarve


De Algarve is geliefd om zijn verbazingwekkende verscheidenheid aan prachtige stranden. De meeste stranden hebben het Blauwe Vlag eco-label. Om veiligheidsredenen vind je de volgende vlaggen op de bewaakte stranden:

  • groene vlag - zwemmen toegestaan
  • gele vlag - zwemmen verboden
  • rode vlag - zwemmen EN water betreden verboden
  • blauw / wit geruite vlag - strand is tijdelijk onbeheerd

Tussen de Spaanse grens en Faro vind je gouden stroken zand met zandduinen. Het water aan de oostkant van de Algarve is normaal gesproken een paar graden warmer dan dat van de westkust, omdat het dichter bij de Middellandse Zee komt.

Verder naar het westen tref je meer interessante zandstenen rotsen en kliffen die de stranden omzomen aan. Van Lagos tot Sagres wordt het landschap steeds dramatischer als je door nationaal parkgebied gaat en er is een mix van beschutte inhamstrandjes en lange zandige baaien langs de kust.

Dan zijn er de stranden van de westkust. Hier is het over het algemeen winderiger en koeler. De stranden zijn ruwer, de golven hoger en het is hier veel minder toeristisch. De westkust is erg populair bij surfers! Let hier wel goed op, want er kunnen sterke stromingen zijn. Onderschat de kracht van de oceaan nooit.

Elk strand heeft een eigen karakter. Er zijn honderden te ontdekken, dus ga erop uit en vind jouw eigen favoriete strand.

Voor families

       

Por PaulaMachado - Obra do próprio, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1603007

Praia Verde - het "groene strand". Dit strand aan de oost-Algarve, gemeente Castro Marim, bereik je via een dal van pijnbomen en een wandeling door de duinen. De zee is er rustig en warm, perfect voor kleine kinderen. Er is een reeks van zulke stranden die zich uitstrekken van Cacela Velha tot Monte Gordo, 2 km naar het oosten.  

Met kristalhelder water en wit zand is Praia Verde een van de pareltjes van de Algarve . Dit strand is bewegwijzerd, heeft de ondersteuning van strandwachten en een EHBO-post tijdens het badseizoen. Er zijn restaurants en een bar. 
De bestaande constructies op het strand van Praia Verde zijn uit de 20e eeuw en geen Romeinse overblijfselen. Deze "legende" van de Romeinen bestond 45 jaar geleden, maar de overblijfselen zijn bestudeerd en zijn aanzienlijk recenter.               

Ilha de Tavira - Om op dit populaire eilandstrand te komen, neem je de veerboot vanuit Tavira. Het voornaamste strand is geschikt voor families, maar verderop zijn ook een paar nudistenstranden.

Ilha de Tavira is een eiland-strand van ongeveer 11 km lang, gelegen langs ten zuiden van de stad Tavira , en is onderdeel van het natuurpark van Ria Formosa . De kwelders en kleine kanalen van de Ria Formosa grenzend aan het eiland zijn uitstekende plaatsen om zeevogels te observeren en te bestuderen. De toegang is via boten die vertrekken vanuit Tavira of vanaf de Quatro Águas-pier, of te voet via een brug in de buurt van het dorp Pedras D`el Rei .

Het eiland heeft vier stranden. Van oost naar west vinden we eerst Praia da Ilha de Tavira (of kortweg Praia de Tavira), gevolgd door Praia da Terra Estreita , Praia do Barril en Praia do Homem Nu . In punten van het eiland die het verst verwijderd zijn van de strandconcessies, wordt naturisme getolereerd; in de westelijke regio van Praia do Barril is het naturisme echter gelegaliseerd.         

Albufeira - wandel door de rotstunnel naar dit klassieke Algarve-strand. Westelijk liggen nog een aantal aantrekkelijke inhamstranden, zoals Praia de São Rafael en Praia da Galé.

Armação de Pêra - het grootste en misschien wel beroemdste zandstrand heeft zandrotsen aan een kant en vlak zand dat zich uitstrekt richting Albufeira aan de andere kant. Hier is veel plek voor zonaanbidders en er zijn ook veel activiteiten. Dit vakantieoord is ook erg populair bij de Portugezen.

Praia da Rocha - Vanuit het oude fort heb je een mooi uitzicht over het brede, goudgele zandstrand bij Portimão. Dit is het eerste toeristenstrand dat men ontwikkelde in de Algarve.

Beschutte inhammen

              

Praia da Marinha - het grootste inhamstrand rond het voormalige vissersdorpje Carvoeiro, dat zelf rond een strand gebouwd is. Vanuit Carvoeiro kun je boottochtjes maken naar andere inhamstrandjes, zoals het beroemde Praia do Benagil en Praia Senhora da Rocha.

Praia de Dona Ana - dit ideale strand ligt net buiten Lagos en kan in de zomer wel druk zijn. Met een boottochtje kun je naar de grotten en spelonken van Ponte da Piedade.


Watersport

Meia Praia - het halvemaanvormige, 4 km lange strand aan de oostkant van Lagos, is populair bij surfers en windsurfers. Kinderen vinden het er ook leuk omdat er veel schelpen te vinden zijn. Wel goed opletten i.v.m. sterke stromingen.

Praia da Luz - dit strand ligt westelijk van Lagos en is geliefd bij surfers en windsurfers, maar ook bij duikers.

Praia de Odeceixe - dit beschutte inhamstrand ligt aan de rustige westkust, aan de monding van Seixe-delta. Hier komen vooral veel surfers.

               

geheime pareltjes

Boca do Rio - klein strand halverwege Burgau en Salema, aan de rand van de beschermde moeraslanden van Budens, aan een riviermonding in het natuurreservaat Costa Vicentina. Over de rotsen kun je wandelen naar het zandstrand bij Cabanas Velhas.

Ilha da Armona - Vanuit Olhão neem je de veerboot naar dit mooie eiland. Aan de beschutte, naar het vasteland gerichte kant, vind je duinen, waar je aan de drukte kunt ontsnappen. Aan de andere zijde bevindt zich het magnifieke oceaanstrand.

Praia da Cordoama - dit grote, afgelegen strand bereik je vanuit Vila do Bispo via een zandpad over de heide. Het naburige Praia do Castelejo is gemakkelijker bereikbaar via een asfaltweg.

Praia da Bordeira - dit enorme duinenstrand ligt rond een lagune aan de monding van de Bordeira rivier bij Carrapateira.
4 km zuidelijk, aan de andere kant van de landtong ligt het mooie Praia do Amado.

Praia da Arrifana - deze prachtige halve maan van zand ligt beschut tussen de hoge rotsen, 10 km buiten Aljezur. Vanaf het fort boven het strand heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn. 8 km verder ligt het mooie Praia de Monte Clerigo, wat weer heel geschikt is voor families.


 

Copyright Wonen in de Algarve