Fado muziek Portugal


Fado - de Portugese Blues

Iedereen die Portugal heeft bezocht, heeft het zeker al eens gehoord - het melodramatische geluid van een Fado lied. Fado (lot) is een muziekale stijl die oorspronkelijk rond 1800 in Lissabon ontstond. Een zanger(es) - fadista - wordt meestal begeleid door een Portugese gitaar en het onderwerp van het lied is vaak verdriet, rouw, armoede, eenzaamheid en verlangen. In 2011 werd Fado toegevoegd aan de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Er wordt gezegd dat de oorsprong van Fado zelfs terug te voeren is tot de 15e eeuw, toen vrouwen om hun mannen riepen die ze verloren waren aan de eindeloze oceaan. "oh golven van de zoute zee, haal je zout uit de tranen van de vrouwen in zwart aan de trieste kusten van Portugal".

Fado is de "blues van Portugal", met zijn treurige en mooie ballades over verloren zeilers, gebroken harten, en bitterzoete romantiek, die worden gezongen met een kreun en een snik. De teksten weerspiegelen het heimwee naar een geliefde over het water, hopend op een hereniging in de toekomst. Of ze herinnert aan een rooskleurig verleden of droomt van een betere toekomst en het verlangen naar wat had kunnen zijn als het lot niet had ingegrepen. Toch kan Fado ook op een nostalgische manier zwierig en blij zijn, als het lied gaat over de deugden van steden als Lissabon of Coimbra, of vertelt van de warmte van een typisch Portugees huis.

Er zijn tal van lokale cafeetjes of restaurants die regelmatig Fado-avonden aanbieden. Het is zeker de moeite waard om eens aan te schuiven en mee te dromen op de weemoedige klanken van deze prachtige Portugese muziek.

Fado werd vanaf 1939 internationaal bekend door de beroemde zangeres Amália Rodrigues. Rodrigues maakte talrijke stilistische innovaties die haar waarschijnlijk tot de meest invloedrijke fadista aller tijden hebben gemaakt.


Een nieuwe generatie van jonge musici heeft bijgedragen aan de opleving van de fado muziek, door deze aan te passen en te mengen met nieuwe trends. Hedendaagse fado musici als Mariza, Dulce Pontes, Cristina Branco, Ana Moura, Carlos do Carmo en Caman, hebben de Fado muziek nieuw leven ingeblazen en zodoende heeft een heel nieuw publiek de Fado leren kennen en liefhebben.

Copyright Wonen in de Algarve