Loquat - de favoriete lentevrucht van de Algarve
In de Algarve zijn de mensen dol op hun Nêspereira (loquatboom). Deze groenblijvende, gemakkelijk te kweken boom (Eriobotrya japonica) komt oorspronkelijk uit China en Japan en is niet alleen decoratief, maar heeft ook prachtige smakelijke vruchten. Het is zelfs het eerste fruit van het groeiseizoen. In april kun je er al van genieten.
De vrucht van deze boom wordt de loquat (nespera in het Portugees) genoemd en is verwant aan de appel en de peer. Hij wordt ook wel Japanse mispel, neffel of wolmispel genoemd (niet te verwarren met een gewone mispel, dat is de Mespilus germanica). De boom is groenblijvend en wordt tussen de 5 en 10 meter hoog.
De loquat is o.a. rijk aan bètacaroteen, vezels, kalium, vitamine A en pectine en bevat slechts 45 calorieën per 100 gram. Het wordt verondersteld de darmen te ontgiften en het slechte cholesterolgehalte te verlagen. De loquat kneust gemakkelijk en moet heel voorzichtig worden behandeld. De vrucht smaakt veel beter dan hij uitziet. De smaak doet me denken aan een kruising van abrikoos en appel, zoet, sappig en fris.
Loquat wordt als vers fruit gegeten en smaakt heel goed in combinatie met ander fruit in verse fruitsalades. Stevig, net niet helemaal rijp fruit is het beste voor het maken van taarten of gebak. De vruchten worden ook vaak gebruikt om jam, gelei en chutney van te maken en zijn heerlijk gepocheerd op lichte siroop.
Er zitten 3 tot 5 bruine, niet eetbare, pitten in loquatfruit die giftige alkaloïden bevatten. Daarom wordt vooral kinderen aangeraden om het kauwen op zaden te vermijden en moeten ze onder toezicht staan van volwassenen tijdens het eten van loquatvruchten.
Recept voor een loquatcake - bolo de nesperas
Deze cake is luchtig, met een zeer smakelijke kleur. Het deeg is een traditionele cake, heel eenvoudig. Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- Zelfrijzend bakmeel: 350 gram;
- Loquats: 25 stuks;
- Eieren: 4 stuks;
- Boter: 100 gram;
- Melk: 4 eetlepels;
- Suiker: 200 gram.
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 ° C en bestrooi de ingevette vorm met wat meel.
2. Meng in een kom de boter op kamertemperatuur met de suiker en klop goed tot het een romig geheel is.
3. Blijf kloppen terwijl je de eieren een voor een toevoegt. Als de eieren opgenomen zijn, meng je de melk erbij en voeg je de het zelfrijzend bakmeel toe, tot het een heel glad deeg wordt.
4. Was de loquats grondig, verwijder voorzichtig de schil en snijd ze doormidden om de zaadjes te verwijderen.
5. Spatel ze onmiddellijk (anders worden ze bruin) door het deeg en doe het geheel in de bakvorm.
6. Laat de cake dan ongeveer 45 minuten bakken of totdat je de tandenstoker-test doet en hij er schoon uitkomt.
7. Haal uit de oven, laat afkoelen, de cake uit de vorm. Smakelijk!