Lupineboontjes - lekker bij een Portugees biertje

De eerste keer dat ik deze gele boontjes in het plaatselijke café bij een biertje kreeg voorgeschoteld, wist ik niet wat ze waren. Inmiddels heb ik deze Tremoços leren waarderen als een heerlijk tussendoortje, vooral nu ik erachter ben gekomen hoe gezond ze zijn!

Lupinebonen zijn de gele peulvruchten van planten van het geslacht Lupinus, die overal in Europa groeien en een geliefd tussendoortje zijn in Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland en Egypte. De Lupine- boon is een lid van de erwtenfamilie. Het zijn bonen boordevol eiwitten (bijna evenveel als sojabonen), vezels en ze bevatten weinig olie en zetmeel en  zijn daarom goed voor de lijn. Ze zitten vol met het aminozuur arginine, dat ook helpt bij het verlagen van de bloeddruk, het verlagen van cholesterol en triglyceriden en bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Lupinebonen fungeren ook als een pro-bioticum en verbeteren zo de gezondheid van de dikke darm. Wees echter voorzichtig als je een pinda-allergie hebt! In dat geval moet je het eten van Lupinebonen vermijden.

Maar hoe eet je deze Tremoços, zoals de Portugezen ze noemen? De meeste mensen geven er de voorkeur aan de taaie schil van de boon niet te eten. Je moet met je snijtanden een klein scheurtje in de schil maken en het zaadje direct in je mond "schieten". Experts wrijven de schil eraf met hun vingertoppen, maar deze methode vergt veel oefening.

Je kunt hier gepekelde lupinebonen kopen in potten, maar je kunt ze ook zelf maken. Dat gaat als volgt:

Laat 250 gram gedroogde bonen 8 uur of een nacht in water weken.
Kook ze in veel vers water tot ze zacht zijn, ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Giet ze af en doe ze over in een kom of pan. Bedek ze opnieuw met water. Bewaar ze in de koelkast.
Giet af, spoel af en bedek zo vaak opnieuw met vers water, tot de bitterheid verdwenen is (proef!). Als de lupinebonen eenmaal eetbaar zijn zonder bittere nasmaak, bewaar ze dan in een luchtdichte bak met water en voeg ongeveer 3 eetlepels zout toe (of meer of minder, afhankelijk van de smaak).
Bewaar ze afgedekt in die zoutoplossing in de koelkast.

Terug naar de blog index

Copyright Wonen in de Algarve