Pas op voor de duizendpoot!

Wonen in de landelijke Algarve brengt je in nauw contact met de natuur, die over het algemeen prachtig is. Maar soms kunnen er vreemde wezens op je pad komen zoals dit kleine, maar niet onschuldige, beestje: de Megarische gestreepte duizendpoot (Scolopendra cingulata).

Er heerst trouwens nogal wat spraakverwarring omtrent de duizendpoot. Allereerst heeft die niet echt 1000 poten, maar wel heel veel (2 poten per lichaamssegment). In het Engels heet zo´n duizendpoot echter honderdpoot (centipede), net als in het Duits (Hundertfüsser). Ook in Portugal telt men hooguit 100 poten (centopéia) en geen duizend zoals in Nederland. 

De soort die in de Algarve voorkomt heeft afwisselend gekleurde banden van zwart en geel en leeft in donkere, vochtige omgevingen. De duizendpoot jaagt meestal 's nachts op insecten of kleine hagedissen. Het beestje kan behoorlijk agressief zijn en beweegt erg snel. Een volwassen duizendpoot kan wel 20 centimeter lang worden.

De poten van het voorste segment van de duizendpoot zijn niet om op te lopen. In plaats daarvan zijn ze aangepast en vormen een soort giftige tangachtige voorpoten, die ze gebruiken om verlammend gif in hun prooi te injecteren. Deze speciale aanhangsels staan ​​bekend als forcipules en zijn uniek voor duizendpoten. Als je pech hebt, kan een duizendpoot ook een mens bijten en dat doet zeer!

                                          

Typische symptomen van een beet

Op de plaats van de beet kun je het volgende verwachten:
Twee steekwondjes van de tangachtige voorpoten en onmiddellijke en soms uitstralende pijn, evenals roodheid en plaatselijke zwelling. Hoewel de pijn niet langer dan enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden, kunnen sommige mensen ernstigere symptomen krijgen, bijvoorbeeld: intense jeuk, plaatselijke gevoeligheid, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren, duizeligheid, misselijkheid en plaatselijke weefselbeschadiging. Naast de beet kun je ook kleine prikwondjes ervaren, doorspekt met blaren veroorzakend gif, in het spoor waar de duizendpoot over je huid kroop.

                        

Wat te doen na een beet?

Als eerste was je de beet met water en zeep om kans op infectie te minimaliseren. Om een ​​duizendpootbeet te verzorgen, breng je zo snel mogelijk warmte aan door heet water over de bijtplek te laten stromen of een warm kompres te gebruiken. Schakel daarna over op koeling met ijspacks om de ontstane zwelling te verminderen. Kies een vrij verkrijgbare pijnstiller om ontstekingen en ongemakken te verminderen. Vergeet niet om het gebeten gebied schoon te houden. Sommige mensen gebruiken klei, aloe vera, of geactiveerde houtskool om de gifstoffen door de huid te verwijderen. Bij ernstigere symptomen dien je medische hulp in te roepen. Behandeling voor duizendpootvergiftiging is in wezen pijnbestrijding en routinematige wondverzorging. Het is echter altijd beter om te voorkomen dat je gebeten wordt. Dus draag handschoenen als je buiten bezig bent in een omgeving waar deze beestjes kunnen zijn en zorg dat er binnen geen kieren en naden zijn waar ze naar binnen zouden kunnen. 


Terug naar de index


Copyright Wonen in de Algarve