piri piri uit Portugal

Piri piri - de Afrikaanse duivel

Dankzij Columbus kun je nu hier in de Algarve genieten van de beroemde kip piri-piri. Hij was namelijk degene die de vurige pepertjes meenam van Zuid-Amerika naar Europa. De Portugezen namen ze daarna op hun beurt mee naar Mozambique en Angola, waar het een belangrijke vrucht werd voor zowel de inboorlingen als de Portugezen.

Piri Piri is Swahili voor "peper peper", maar deze cultivar van Capsicum frutescens is ook bekend als peri peri, Afrikaanse birdseye Chili, of Afrikaanse Duivel. Het pepertje is verwant aan de Tabasco Chili. Hier in Portugal bedoelt men met piri piri meestal de saus die wordt gemaakt met deze pepertjes als belangrijkste ingrediënt.

De piri piri saus wordt gebruikt in vele gerechten. Het smaakt geweldig bij kip, vis, varkensribbetjes en garnalen, maar is ook een belangrijk ingrediënt in stoofschotels of rissottos. In elk restaurant staat wel een soort van piri piri op de tafel om je maaltijd op te peppen en er bestaan veel verschillende recepten voor deze heerlijke saus. Hier is er een die ons goed bevalt:

Piri Piri saus

Hak 150 gram piri piri pepers, met inbegrip van de zaden, en 4 teentjes knoflook fijn. Verhit 0,5 liter olijfolie en voeg de piri piri en de knoflook toe. Fruit dit al roerende gedurende enkele minuten. Voeg een glas whisky, het sap van een citroen en een theelepel een paprikapoeder toe en roer goed. Vul het hete mengsel in gesteriliseerde glazen potjes. Deze saus is geweldig om je kip in te marineren!

Piri Piri pepertjes zijn behoorlijk pittig. Ter vergelijking: in de Scoville Heat Units lijst krijgt piri-piri 300.000 punten, terwijl tabasco en cayennepeper "slechts" 50.000 punten scoren.

                               

Wist je dit over pepers?

  • Pepers openen je neusholtes. Na het eten van piri-piri begint je neus te lopen. Dus ze zijn een goeie hulp bij het bestrijden van griep of hooikoorts!
  • Pepers werken antiseptisch.
  • Ze stimuleren de spijsvertering en de snelheid van de stofwisseling.
  • Op de huid stimuleren ze de bloedsomloop (goed voor verstuikingen, reumatische pijnen)
  • Chilipepers bevatten meer vitamine C dan ander fruit (ja, het is een vrucht!)

Eerste hulp als het toch té pittig is

Some like it hot, maar als het soms een beetje te veel wordt, kun je de volgende oplossingen proberen:

  • yoghurt, ijs of een ander zuivelproduct
  • avocado of pinda's
  • banaan of komkommer
  • Gebruik geen water, bier of andere koolzuurhoudende drank, omdat dit de werking van de capsaïcine alleen maar verergert.

Het heetste deel van een pepertje is het vlees rond de zaden en de zaden zelf. Als je met pepers werkt, is het aanbevolen om hand-schoenen te dragen, maar in ieder geval moet je je handen heel goed wassen nadat je klaar bent en zorg ervoor dat je je ogen, neus of andere gevoelige delen van je lichaam niet aanraakt .....

terug naar index

Copyright Wonen in de Algarve