Portugees voor toeristen

Voor een aangename vakantie in Portugal is het niet absoluut noodzakelijk om de taal te spreken, maar het wordt zeker zeer op prijs gesteld als je een paar woorden Portugees kunt gebruiken. Hier vind je een eerste-hulp-kit aan Portugese woordjes die indruk zullen maken op de lokale bevolking.

Begroeting

Het is altijd beleefd als je "hallo" in het Portugees kunt zeggen. ´s Morgens zeg je BOM DIA, als het middag is zeg je BOA TARDE en als de zon onder is zeg je BOA NOITE. Als je dit allemaal vergeet, is een eenvoudige OLÁ ook OK!

Afscheid

Gewoon weggaan zonder een woord is een beetje onbeleefd. Om het heel eenvoudig te houden zeg je gewoon: TCHAU (zoals het Italiaanse Ciao) of ADEUS (spreek uit als adé-oesh).

Drankjes

Je krijgt zeker dorst op vakantie, dus hier zijn enkele veel voorkomende drankjes die je kunt bestellen. Een biertje heet UMA CERVEJA (spreek uit: servesha). Je hebt de keuze tussen een klein flesje (cerveja mini), een 0.33 flesje (cerveja media), of een tapbiertje (imperial).

Dan is er ook nog wijn. Over het algemeen is de huiswijn van goede kwaliteit en goedkoop. Rode wijn is VINHO TINTO, witte wijn is VINHO BRANCO en dan is er nog VINHO VERDE (mousserende zeer jonge wijn, meestal wit).

Wilt je liever een kopje koffie? Lees dan het artikel dat elders in deze blog over koffie is geschreven.

Bedanken

Als je ergens voor wilt bedanken in het Portugees, hangt het ervan af of je een man of een vrouw bent. Mannen zeggen OBRIGADO en vrouwen zeggen OBRIGADA.

Beleefdheid

Als je iets beleefd wilt vragen, voeg je POR FAVOR of FAZ FAVOR toe aan het onderwerp van je wens.

Nog eentje

Handig als je het gezellig hebt in het café: MAIS UMA. Als je je biertje omhoog houdt terwijl je MAIS UMA zegt, krijg je er nog een. Lukt het je om het beleefde POR FAVOR en een glimlach toe te voegen, dan gaat het waarschijnlijk sneller. Daar wijn een mannelijk woord is, wordt het dan: MAIS UM 

Betalen

Tijd om de rekening te vragen: A CONTA SE FAZ FAVOR

Sorry

DESCULPE (Uitgesproken als desh-koelp). 

Ja of nee

Als je gewoon een simpel ja nodig hebt: SIM. Nee betekent NÃO (spreek uit als Nou)

Terug naar de blog index

Copyright Wonen in de Algarve