Caldo verde, soep uit Portugal

De traditionele keuken van de Algarve

Toen ik voor het eerst naar de Algarve kwam, was ik een beetje sceptisch over het eten dat door de lokale bevolking werd geserveerd. In Nederland hebben we een gezegde: "wat de boer niet kent, dat eet hij niet!" En - ik schaam me een beetje om het toe te geven - dat is vaak ook de manier waarop ik me gedraag. Ik probeer nu wel vaker nieuwe smaken en onbekende gerechten, al zal ik sommige dingen nooit in mijn mond stoppen omdat mijn ogen me de boodschap geven: dit ziet niet uit als voedsel, dit mag niet gegeten worden (zoals bijvoorbeeld slakken, varkensoren of een kippenkop ...).

De meeste traditionele recepten in de Algarve dateren uit een tijd dat er veel armoede was. Uitgestrekte delen van Portugal zijn altijd erg arm geweest en de Algarve is daar één van. Daarom moesten mensen inventief zijn en smakelijke maaltijden bereiden met de weinige dingen die ze hadden. Dit resulteerde in enkele eenvoudige, no-nonsense en (h)eerlijke gerechten.

                                

het dagelijks brood

Een van de belangrijkste dingen voor de Portugezen is brood. Ze eten het bij elke maaltijd en in grote hoeveelheden. Bij het ontbijt wordt het vaak geroosterd, met boter besmeerd en eventueel bestrooid met kaneelsuiker. Bij de warme maaltijd wordt het tussendoor gegeten.

Ik vind het lokale brood erg lekker en van goede kwaliteit, maar alleen als het vers is. Als dit soort brood een dag oud is, kun je er iemand ernstig mee bezeren! Oud brood wordt ook gebruikt in gerechten als belangrijk ingrediënt, zoals açorda (broodsoep), gaspacho (koude soep met tomaat en komkommer) en in de traditionele migas (verkruimeld brood gebakken met kruiden en vleesresten).

                       

eten uit de zee

Portugal, met zijn eeuwig lange verbinding naar de Atlantische Oceaan, is ook bekend door zijn verse vis en zeevruchten. Sardientjes of jonge horsmakreel (carapaus) staan regelmatig op het menu, vers uit de zee, via de gril, zo op je bord. Deze visjes worden met name in de zomermaanden graag gegeten. Maar ook vissen zoals zeebaars (robalo) en brasem (dourada) zijn geliefd. 

In de Algarve worden er ook beroemde stoofpotjes met vis en schelpdieren of met vlees geserveerd in een koperen pan met deksel (de Cataplana). En verder is qua vis de Bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw) een zeer belangrijk ingrediënt. Het is zo belangrijk dat Portugal wel 365 verschillende recepten kent met bacalhau - één voor elke dag van het jaar! 

vlees

Traditioneel gezien wordt er vooral varkensvlees en gevogelte geconsumeerd in Portugal. Speciaal is het vlees van het Iberische zwarte varken - porco preto - dat vaak vrij loopt en bijzonder smakelijk vlees heeft.

Je moet ook zeker de traditionele vleeswaren en worsten proeven, zoals bijvoorbeeld chouriço , alheira en linguiça. Er bestaan hier ook bijzonder lekkere gezouten en gerookte hammen (presunto). En voor bijzondere feestdagen gunt men zich af en toe speenvarken (leitão), lam, geit of wild.

                                 

In elk restaurant en op elke markt vind je verder de beroemde Frango piri-piri - gegrilde kip met piri-piri olie. Zeker een aanrader! Ook typisch voor deze streek is een "bitoque" - een dun lapje varkensvlees of biefstuk, kort gegrild of gebakken, met een spiegelei erbovenop.

van het land

Dan is er de uitstekende lokale honing van de Algarve! Deze honing is van zeer hoge kwaliteit, zeker in de Monchique streek, vanwege de grote biodiversiteit en de schone lucht. 

Qua groenten houdt men hier veel van kool. Verder wordt er erg veel sla gegeten, meestal gecombineerd met tomaat, komkommer en ui. Verder staan er regelmatig peulvruchten op het menu, zoals tuinbonen en kikkererwten. Ook de groentesoep "caldo verde", bereid met aardappel en groene koolbladeren van de Couve Galega, wordt graag gegeten.

In de meeste recepten komen een of meer van de volgende  ingrediënten voor: uien, knoflook, verse koriander, piri-piri, paprikapoeder, oregano, bladpeterselie, wijn en olijfolie (azeite). Al deze ingrediënten zijn lokaal geteeld en heerlijk.  

Als toetje nemen mensen meestal wat vers lokaal fruit, zoals peren, sinaasappels (de beste ter wereld), meloen of vijgen. Er zijn ook zoete desserts zoals pudding, zoete rijstebrij en chocolademousse, of een heerlijk Portugees gebakje zoals deze Pastel de nata

          

Wat je op het platteland van Portugal niet zult vinden, is fastfood. Wat je voor de kleine trek beslist eens moet proberen is een "bifana" - een zacht broodje (of een snee Portugees brood) met heel dun gesneden, gemarineerd, varkenslapjes. De Portugese variant op een hamburger.

En bij een biertje of bij de wijn eet men "petiscos" - de Portugese variant van Tapas. Dat zijn kleine snackjes zoals lupineboontjes (tremoços), olijfjes, chouriço worst, kaas of presunto.

Bom apetit!

terug naar de index

Copyright Wonen in de Algarve