moestuin volgens de maan in Portugal

Tuinieren in Portugal volgens de maanstanden

Een heleboel mensen in Portugal tuinieren gebaseerd op folklore en bijgeloof. Er wordt goed gelet op de wassende maan, volle maan, afnemende maan en nieuwe maan, want anders wordt het niks met je oogst.

Maar sommige van deze oude volkswijsheden zijn nu wetenschappelijk bewezen correct! Het is bijvoorbeeld bewezen dat zaden het meeste water absorberen bij volle maan. Volgens veel tuinders zijn de fasen van de maan van het grootste belang. Als je bedenkt dat de maan verantwoordelijk is voor eb en vloed in de oceanen van de wereld, en dat planten voor het grootste deel uit water bestaan, dan kun je je voorstellen dat de invloed van de maan op tuinieren waar moet zijn.

Hier is een samenvatting van wat er volgens deze theorie kan worden geplant en wanneer en waarom.

Nieuwe maan

De aantrekkingskracht van de maan trekt het water omhoog en veroorzaakt het zwellen en barsten van de zaden. Deze factor, in combinatie met het toenemende maanlicht, creƫert evenwichtige wortel- en bladgroei.
Tijd voor het planten van bovengrondse eenjarigen die hun zaden produceren buiten de vrucht, zoals sla, broccoli, kool, graan, spinazie.

Tweede kwartaal

Minder aantrekkingskracht en sterk licht veroorzaakt sterke bladgroei.
Goed voor het planten, in het bijzonder 2 dagen voor volle maan. Plant eenjarigen die boven de grond produceren, maar zaden vormen in de vrucht, zoals bonen, meloenen, erwten, paprika's, tomaten.

Volle maan

Energie trekt naar beneden. Zwaartekracht is sterk, waardoor meer vocht in de bodem blijft. Energie gaat hierdoor naar de wortels.
Plant wortelgewassen, zoals bieten, wortelen, uien, aardappelen.

Vierde kwartaal

Verminderde zwaartekracht en licht. Dit is een rustperiode.
Tijd om te cultiveren, oogsten, omplanten en snoeien.

Ik vond een mooie en zeer nuttige website die je van dag tot dag informeert over wat je volgens de stand van de maan in de tuin kan doen: http://pt.rhythmofnature.net/calendario-jardineiro

Traditioneel start de kurkoogst ook naar de maanstand: deze begint bij de eerste volle maan van mei. Het oogsten van eucalyptus start bij de eerste volle maan van januari.

terug naar index

Copyright Wonen in de Algarve