vijgen - het zoete genieten

Veel mensen kennen alleen de smaak van gedroogde vijgen en ik vind ze heerlijk. Maar hier in Portugal heb je in de zomer - tot eind september - de kans om het verse fruit te proeven. Voordat ik naar de Algarve verhuisde, wist ik niet eens hoe ze eruit zagen, laat staan ​​hoe ze smaken. Maar ik was gelijk verkocht vanaf de eerste keer dat ik er een at.

De vijg zou als de perfecte vrucht kunnen worden beschouwd, hoewel het eerder een 'valse vrucht' of syncomium is. Binnen in de bol van de "vrucht" bevinden zich kleine trosjes bloemen die op draadjes lijken. Vijgen bevatten weinig calorieën, zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen en zijn erg gezond.

Vijgen eet je idealiter rechtstreeks van de boom, omdat ze erg kort houdbaar zijn. Als je ze een dag of twee moet bewaren, doe dat dan in de koelkast. en leg ze dan naast elkaar. Ze zijn erg delicaat en kneuzen gemakkelijk, maar wat zijn ze lekker!

Er zijn veel verschillende soorten vijgen en ze zijn er in verschillende vormen en kleuren. Sommige zijn meer peervormig, andere vrij rond. Sommige zijn groen, andere paars/zwart of geel. Je kunt ze eten zoals ze groeien - in hun geheel - hoewel sommige mensen de buitenste schil eraf pellen als het fruit niet supervers meer is. De rijpe vijgen zullen gemakkelijk van de boom loskomen als je ze vanuit hun normale hangende positie omhoog tilt. De rijpe vijgen hangen een beetje naar beneden en voelen zachter aan.

Vijgenbomen worden gemakkelijk vermeerderd door stekken. Maak in september of oktober een stek en doe deze in een emmer met potgrond, of steek hem gewoon in de grond en dek af met mulch. Een vijgenboom is moeilijk om te doden, als hij zich eenmaal gesettled heeft. Bescherm hem de eerste winter tegen vorst met een flinke laag mulch, en dan staat hij er alleen voor. 

Verse vijgen zijn heerlijk op zichzelf, maar passen ook goed bij belegen kazen , verse geitenkaas, presunto (gezouten rauwe ham), of je kunt wat toevoegen aan een frisse salade. Maar zelfs als je het verse vijgenseizoen in Portugal mist, is er altijd nog de rest van het jaar om te genieten van de gedroogde vijgen van de zomeroogst en van doce de figo - vijgenjam!


Copyright Wonen in de Algarve