voetbal in Portugal

Voetbal, meer dan een sport in Portugal

Voetbal is alomtegenwoordig in Portugal. Het is zo belangrijk dat er speciale dagbladen voor worden uitgegeven. In de Algarve zijn de voetbal-a-holics over het algemeen verdeeld tussen de clubs van Benfica en Sporting (of moet ik zeggen Sporting en Benfica?). Hoe dan ook, de derde belangrijke nationale club, Porto, blijft hier buiten beeld.

Een stukje geschiedenis

Voetbal werd eind 19e eeuw naar Portugal gebracht door Portugese studenten die terugkeerden uit Engeland. De eerste wedstrijd op het vasteland was in 1889 op de plek waar nu de Campo Pequeno ligt. Portugal won toen met 2-1 van Engeland.

Later verspreidde het spel zich via de universiteiten en leidde het tot de oprichting van clubs over het hele land. "Clube Internacional de Futebol" (1902) was het eerste Portugese team dat in het buitenland speelde en versloeg Madrid Fútbol Clube in 1907 in Madrid.

De belangrijkste binnenlandse voetbalcompetitie is de Primeira Liga. Naast Porto zijn er nog twee andere belangrijke clubs in Portugal: Sporting Clube de Portugal werd opgericht in 1906 en Sport Lisboa e Benfica werd in 1904 opgericht.

Voetbal in het dagelijks leven

Mensen in dit land zijn zo dol op dit spel dat er drie verschillende dagbladen over dit onderwerp bestaan. In elk café vind je naast de dagelijkse krant een exemplaar van "O Record". Voetbal is de nationale sport van Portugal en de meeste mensen nemen het heel serieus. Op tv kun je het laatste voetbalnieuws horen en zien direct na het belangrijkste landelijke nieuws en het onderwerp komt zeer uitgebreid aan de orde. Pas nadat er niets meer over voetbal te melden is, wordt het rest van het wereldnieuws kort besproken. Wat betreft wedstrijden waar het nationale team van Portugal speelt: dit is alleen maar groot nieuws als Portugal wint!!

De belangrijkste beroemdheden van Portugal zijn voetballers of trainers, zoals Ronaldo en Mourinho. Een man uit ons dorp vertelde ons zelfs: als je Ronaldo niet mag, hou je niet van Portugal. Een andere man die ik ken is zo gek op zijn club Benfica dat hij een tatoeage op zijn arm van het logo heeft en hij kleurt zijn haar rood als Benfica een belangrijk spel wint.

Elke dag wordt er thuis, op het werk, in het café en op straat over voetbal gesproken. Ons dorp is grofweg verdeeld in 2 delen. De helft van de mensen is fan van Benfica en de andere helft houdt van Sporting en het enige dat telt is dat "de juiste" club wint. De spellen worden meestal op televisie vertoond en worden thuis of in het café bekeken. Bijna niemand gaat naar een life wedstrijd in het stadion, vooral vanwege de hoge prijzen van kaartjes, de lange afstand en de late speeltijden op werkdagen.

Er is slechts één situatie denkbaar waarin alle voetbalfans eensgezind zijn en dat is als het Portugese nationale team speelt. Dan scharen zich alle fans zich gezamenlijk achter hun jongens.

terug naar de index


Copyright Wonen in de Algarve