Bifana, broodje warm vlees uit Portugal

Bifana - het heerlijke broodje warm vlees

De Bifana is een nationale en zeer geliefde snack in Portugal. Je kunt ze overal bestellen, op alle tijden van de dag en er zijn veel verschillende recepten voor te vinden. Er wordt gezegd dat de oorsprong van dit Portugese fast food in Vendas Novas in de Alentejo ligt, maar overal in Portugal maken ze hem weer net iets anders klaar. Zelfs McDonalds heeft er nu een variant van op de menukaart gezet: de McBifana.

Het vlees

Het geheel valt en staat met de juiste ingrediĆ«nten, te beginnen met het juiste vlees. Als je naar een Portugese slager gaat, vraag je om bifanas en laat je ze "muito fino" - heel erg dun - snijden. Het is hetzelfde vlees als waar ook schnitzel van gesneden wordt (febras), maar soms worden ook varkensfiletlapjes gebruikt die super dun gesneden worden. 

De marinade

Als volgende is de marinade heel belangrijk. Het vlees wordt minimaal een paar uur, maar liefst minimaal een etmaal, gemarineerd in droge witte wijn. Dit wordt traditioneel verrijkt met in plakjes gesneden knoflook, peper, zout, laurierblad, paprikapoeder en eventueel een beetje piri-piri voor wie van iets pittiger houdt. Je kunt er ook nog andere kruiden naar smaak aan toevoegen zoals coriander. Zelf vervang ik de witte wijn vaker met bier, ook heerlijk! 

Bereiding

Vervolgens is het tijd voor de bereiding. Je hebt hiervoor een koekenpan nodig en vet in de vorm van olijfolie met boter, oftewel banha de porco (reuzel). Wees er niet te zuinig mee. Als het vet heet is voeg je het vlees toe en bakt het rustig aan beide kanten tot de knoflook zacht is. Het is dun, mager vlees, dus het duurt niet lang. Op het laatst kun je nog een heel klein beetje marinade aan toevoegen en dit zachtjes eventjes laten mee sudderen.

Het brood

Tenslotte is het tijd voor het broodje. Hiervoor gebruikt men in Portugal normaliter een papo-seco (wit tarwebroodje), maar het wordt ook regelmatig op gesneden Portugees witbrood geserveerd. Beleg het brood royaal met het warme vlees met aanhangende jus, direct uit de pan. Het geheel wordt traditioneel geserveerd met mostarda (zurige mosterd) of piri-piri saus. Lekker met een biertje of een glaasje wijn.

Smakelijk!


terug naar de index

Copyright Wonen in de Algarve