Dia da Espiga - Hemelvaart

Dia da Espiga oftewel Quinta-feira da Espiga. Het is Hemelvaart, de donderdag 40 dagen na Pasen, een katholieke feestdag met heidense oorsprong. Omdat het een verband heeft met de natuur, wordt aangenomen dat dit gebruik verband houdt met de feesten ter ere van de godin Flora die rond deze tijd van het jaar plaatsvonden.

             

Een mooie traditie in Portugal op deze dag is dat menĀ“s morgens in alle vroegte naar de velden gaat om korenaren, kruiden en bloemen te verzamelen, waar men vervolgens boeketjes van maakt. Elke onderdeel van het boeket heeft een eigen betekenis.

  • Espiga (aren). Er moet altijd een oneven aantal aren zijn. De aren zijn het belangrijkste onderdeel van het hele boeket. Ze kunnen tarwe, rogge, haver of andere granen zijn. Ze vertegenwoordigen brood, als basis voor het levensonderhoud van het gezin.
  • Papoila (Klaproos) staat voor liefde en leven.
  • Malmequer (madeliefje) staat voor rijkdom en aardse goederen (wit staat voor zilver en geel voor goud).  In plaats van madeliefjes worden ook wel goudsbloemen of margrieten gebruikt.
  • Oliveira (olijf) staan voor vrede. Tegelijkertijd is het ook symbool van het licht, vanwege zijn olie die vroeger diende om de lampen in huis te laten branden. Symbolisch staat dit licht ook voor Goddelijke wijsheid.
  • Alecrim (rozemarijn) staat voor gezondheid. Met zijn sterke en aromatische geur en omdat het een plant is die bijna alles weerstaat, symboliseert het kracht en weerstand.
  • Videira (druivenbladeren) staan voor vreugde. De bladeren representeren de wijn en dus uiteraard is er ook de associatie met plezier die in deze cultuur ook met wijn te maken heeft.

Traditioneel kan elke andere plant die tijdens de verzamel-wandeling verschijnt, worden toegevoegd aan het boeket, ter verfraaiing. De traditie zegt echter dat niets van het bovenstaande mag ontbreken. Het boeketje wordt het komende jaar binnen in huis bewaard (traditioneel achter de voordeur) en is een symbool voor geluk.Copyright Wonen in de Algarve