De gezondheidsvoordelen van olijfblad

Dat olijfolie heel gezond voor je is, weet intussen iedereen wel (en anders lees je er alles over in dit artikel). Echter, de gezondheids-voordelen van de bladeren van de olijfboom zijn nog niet zo algemeen bekend. Toch drinkt men de thee van deze bladeren al eeuwenlang in landen rond de Middellandse Zee om allerlei klachten en ziekten te behandelen. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek naar de bestanddelen en werkzaamheid van olijfblad gedaan.

In 2007 ontdekten onderzoekers in Australië die de antioxidant-capaciteit van 55 geneeskrachtige kruiden bestudeerden, dat olijfblad {extract} de meeste vrije radicalen opruimde van alle bestudeerde kruiden. Zelfs meer dan het dubbele van die van groene thee (Camellia sinensis) en mariadistel (Silybum marianum).

Onderzoek toont aan dat polyphenolen in het olijfblad (met name oleuropeïne en hydroxytyrosol) gunstige effecten kunnen hebben op de gezondheid, zoals voordelen voor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.

Een andere studie, gepubliceerd in 2018, heeft gunstige effecten aangetoond van continue inname van olijfbladthee op hematologische parameters. Uit deze studie bleek dat het aantal rode bloedcellen, hemoglobine en hematorcrit significant waren verhoogd in de groep met olijfbladthee versus de groep met groene thee.

Een recente studie, gepubliceerd in 2019, onderzocht de gezondheids- effecten van olijfbladthee bij prediabetische volwassenen. De gerandomiseerde controlestudie bestudeerde de gezondheidseffecten van olijfbladthee bij 57 prediabetische volwassenen die licht zwaarlijvig waren of een normale tot hoge body mass index (BMI) hadden. Er werden geen andere wijzigingen in het dieet of de levensstijl aanbevolen. De resultaten wezen op een significante afname van triglyceriden en LDL cholesterol bij degenen die olijfbladthee gebruikten.                              

Onderzoek met betrekking tot de specifieke gezondheidsvoordelen van olijfbladthee is nog vrij beperkt en biedt geïnteresseerde onderzoekers de mogelijkheid om dit onderzoeksgebied verder te ontwikkelen. Er is echter een overvloed aan bewijs rond de bioactieve componenten die in het olijfblad worden aangetroffen.

Bron: https://olivewellnessinstitute.org/olive-science/

Redenen om regelmatig olijfbladthee te drinken

  • ontspannen
  • pijn ten gevolge van artritis verlichten
  • slecht cholesterol verlagen
  • glucosespiegel verlagen bij Diabetis II en pre-diabetis
  • bloeddruk verlagen
  • het cardiovasculaire systeem versterken – een harttonicum
  • het immuunsysteem stimuleren en het lichaam ontgiften
  • helpen bij het bestrijden van infecties met virussen of schimmels
  • chronische vermoeidheid verminderen
  • gewoon omdat het lekker is

(opmerking: vermijd deze thee als u een lage bloeddruk heeft en raadpleeg uw arts als u medicatie gebruikt bij diabetes, omdat het de glucosespiegels verlaagt)

                                            

Hoe bereid je thee van olijfblad?

Olijfbladthee heeft (in tegenstelling tot wat je misschien zou denken) een aangename smaak, iets zoeter en minder bitter dan groene thee. De kleur is goud of amber. Je kunt thee maken van verse bladeren als je het geluk hebt een olijfboom in je (Portugese) tuin te hebben staan, maar er zijn ook gedroogde bladeren te koop. 

Behalve de prettige smaak heeft thee van olijfblad nog het voordeel dat het geen cafeïne bevat!

Deze thee heeft meer tijd nodig om te trekken dan gewone thee (zo´n 8 minuten) en je kunt hem zowel warm als ijskoud drinken. Je kunt de hoeveelheid blaadjes naar wens aanpassen, of het zelfs mengen met andere kruiden voor meer interessante smaken.

Copyright Wonen in de Algarve